Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Sağlıklı vajina diyeti

Tükettiğimiz yiyeceklerin genel vücut sağlığı üzerindeki etkileri artık bilinen bir gerçek. Her geçen gün farklı yiyeceklerin vücudun değişik bölgeleri üzerindeki etkileri ortaya çıkartılıyor.

Sağlıklı bir diyet ve bunun organ ve vücut sistemlerinin sağlığı üzerindeki etkileri konusunda vajina bir istisna değil.

Peki vajina sağlığı ya da genel anlamda kadın üreme sağlığı açısından yeme içme konusunda nelere dikkat edilmeli?

Kulağa biraz tuhaf gelse de tüketilen gıdaların gerçekten adet kramplarını azaltma, enfeksiyonlarla mücadele ya da kuruluğun giderilmesi konusunda etkili olduğu artık biliniyor.

Öte yandan bazı yiyecek maddelerinin normalden fazla tüketilmesinin genital sağlık açısından zararlı olduğu bir gerçek.

Beslenme konuları ile ilgilenen Amerikalı jinekologlar genital sağlık ve beslenme ile ilgili olarak şu gıdaların özellikle tüketilmesini öneriyorlar:

Yoğurt
Yoğurt genelde Amerika Birleşik Devletleri’nde içine meyve ya da değişik gıdalar eklenmiş olarak tüketiliyor. Oysa genital sağlık açısından en yararlısı bizim mutfağımızda bolca tüketilen ve hemen her evde buzdolabında her gün bulunan bildiğimiz sade yoğurt.

Yoğurdun değeri içerdiği yüksek kalsiyum ve protein miktarının yanı sıra canlı bakteri kültürü olmasından kaynaklanıyor.

İçinde bulunan laktobasil adı verilen iyi bakteriler vajinanın asit baz dengesinin sağlanmasında kritik rol oynuyor.

Bu sayede özellikle mantar enfeksiyonları başta olmak üzere bazı enfeksiyonların ortaya çıkması güçleşiyor.

Kısacası düzenli olarak yoğurt tüketmek vajina sağlığı açısından oldukça önemli.

Probiyotikler açısından zengin olan diğer besin maddeleri ise kefir ve turşu. Bunların da bol bol tüketilmesi öneriliyor.

Kızılcık suyu
İdrar yollarındaki enfeksiyonlar ile mücadelede kızılcık suyunun yararı çok uzun zamandır biliniyor. Ancak kızılcık suyunun içerisindeki yüksek şeker oranı yarardan çok zarar verebiliyor.

Bu yüzden eğer bulunabilirse konsantre kızılcıksuyu tüketilmesi hem gereksiz şeker alımının azaltılması açısından hem de idrar yolları enfeksiyonlarının engellenmesi açısından oldukça yararlı.

Ayrıca sık idrar yolu enfeksiyonu şikayeti yaşayanların kızılcık tabletleri tüketmesi yardımcı olabilir.

Ancak idrar yolu enfeksiyonları ile mücadelede en etkili yöntemin bol sıvı almak ve idrar geldiğinde bekletmemek olduğunu akılda tutmak gerekir.

Su
İnsan vücudunun %60 ından fazlasını oluşturan suyun idrar yolları enfeksiyonu ve genel sağlık açısından önemi zaten biliniyor. Su yeterli kadar tüketildiğinde vajinal kuruluğun giderilmesinde de yardımcı rol oynayabilir.

Zencefil çayı
Journal of Alternative and Complementary Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmada zencefilin adet sancılarını gidermede ibuprofen adlı ağrı kesici kadar etkili olabileceği ortaya konmuş. Çalışmada zencefil hapları kullanılmış olmasına rağmen adet döneminde tüketilen zencefil çayının krampları gidermede etkili olabileceği düşünülmekte.

Soya
Ülkemizde giderek daha fazla tüketilmeye başlayan soya ve soya ürünleri ve özellikle Tofu içerdiği bitkisel kökenli östrojenler nedeniyle kadın üreme sistemi üzerinde olumlu etkiye sahip olabilir.

Bilimsel olarak bir araştırma ile kanıtlanmış olmasa da genel inanış soyanın östrojen benzeri etkisinin olduğu yönünde.

Tatlı
Adet öncesi gerginlik sendromu ile mücadelede bir miktar kakao oranı yüksek dark çikolata yenmesinin yardımcı olabileceği kabul edilse de genel anlamda şeker ve tatlı vajina sağlığı açısından son derece zararlı.

Özellikle sık mantar enfeksiyonu problemi yaşayanların diyetlerinden şekeri ve fazla miktarda meyvayı çıkartmaları tekrarlayan enfeksiyonların önlenmesinde yardımcı olabilir.

Vajinal salgılarda fazla miktarda şeker olması mantarların büyümesi açısından ideal bir ortam sağlar.

Alkol
Tıpkı şeker gibi alkol de vajinal salgılardaki şeker miktarının artmasına neden olarak mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Alkol aynı zamanda adet kramplarının da şiddetli olmasına neden olur.