Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

9. Hafta – Düşük riski azalıyor

Embryonik kuyruk iyice kaybolmuştur. Kıkırdak ve kemik dokuları oluşmaya başlamıştır.

Barsaklar göbek kordonu içinden karın boşluğuna doğru göç etmeye başlarlar.

Beyin hala daha en büyük organdır.

Yutak belli olmaya başlar.Ağız boşluğu oluşumu görülebilir. Kulak kepçesi farklılaşır. Gözde retina iyice belli olabilir. Göz kapakları fark edilebilir.Burun delikleri belirir.Koku almaya yarayan sinir oluşur.

Yemek borusu uzar ve kalpden çıkan kan iki ayrı yönde pompalanmaya başlar.

Meme uçları belirgindir.İnce barsaklar uzar, böbrek oluşumu tamamlanır ve ilk kez idrar üretmeye başlar.

İlkel cinsiyet hücreleri oluşmaya başlar. Dış genital organların farklılaşması başlamıştır.Ancak hala daha kız yada erkek olduğu bellli değildir.

El ve dirsek belirginleşir. Bacaklarda sinir iletimi başlar.Bebek içinde yüzdüğü suyun içinde hafif hafif hareket etmeye başlar.

Sizde ise ikinci adet dönemi de gecikmiştir. Belirgin bir kilo artışı olmasa da memeler büyürler ve dolgunluk ve hassasiyet olur. Bu dönemde destekleyici sütyen giymeye başlamak gerekebilir. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu yanma hissi olabilir. Bu dönemde günlük kalori gereksiniminiz yaklaşık 300 kalori artmıştır.

Kan şekerinizde ve tansiyonunuzda ani düşmeler ve kısa süreli bayılmalar olabilir bu nedenle kısa aralıklarla azar azar yemeye dikkat etmelisiniz

Bu hafta bebeğin gelişiminin haftası ile uyumlu olması ve kalp atım hızının normal aralıkta bulunması durumunda kendiliğinden düşük riskinde belirgin bir azalma izlenir. Eğer hala daha etrafınızdakilere gebe olduğunuzu söylemediyseniz artık vakti gelmiş demektir.

 

 

 

[third]

Bebeğinizin Büyüklüğü
Bir zeytin tanesi kadar

[/third]

[third]

 

[/third]

[third_last]

Öneri: Eğer evde evcil bir kedi besliyorsanız bunun tuvaletini eşinizin değiştirmesini sağlayın. Toksoplazma kedilerin dışkıları ile bulaşan bir hastalıktır ve gebelik üzerinde olumsuz etkileri vardır[/third_last]

 

[box] Bu sayfada yer alan bilgiler ortalama değerler olup size bir fikir verebilir ancak her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili en doğru bilgiyi size gebeliğinizi takip eden doktorunuz verebilir.[/box]