Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Yüksek tiroid hormon düzeyleri de bebeğin beyin gelişimini etkileyebilir

literature2

Amerika Birleşik Devletleri’nin San Diego kentinde yapılan 97. Endokrin Cemiyeti toplantısında sunulan yeni bir çalışmada sadece düşük tiroid hormon düzeylerinin değil, gebeliğin erken dönemlerindeki yüksek düzeylerin de çocuğun ileriki yaşantısında düşük zekaya neden olabileceği iddia edildi. 

Gebe kadınlarda hipotirodi yani düşük tiroid hormon düzeylerinin anne karnındaki bebeğe yüklediği diğer bazı riskerin yanında çocuğun ileriki yaşantısında düşük IQ yani zeka seviyesine neden olabileceği uzun zamandır bilinen bir gerçek.   Güncel bilimsel gerçeklerin ışığında Amerikan Tiroid ve Endokrin cemiyetleri 2011 ve 2012 yılında yayınladıkları rehberlerde gebelerde herhangi bir klinik  bulgu olmasa bile hipotiroidi saptanması durumunda bunun tedavi edilmesini önermekteler.

Bu hafif tiroid hastalığında kanda tiroid stimüle edici hormon yani TSH yüksek olarak bulunmaktadır. Beyindeki özel bir bölgeden salgılanan TSH direkt tiroid bezini uyararak vucudun enerji kullanımını kontrol eden  T3 ve T4 adındaki hormonların üretimi ve salınımını kontrol eder. Kanda T3 ve T4 düşük ise bu durumda beyinden daha çok TSH salgılanmaya başlar ve kan düzeyi yükselir. T3 ve T4 arttığında yani hipertiroidi varlığında ise TSH salınımı azalır.

Subklinik yani herhangi bir bulgu vermeyen hipotirodidinin tedavi edilmesi konusunda tüm dünyada bir fikir birliği vardır. Bunun nedeni tedavinin sağlayacağı yararın getireceği risklerden çok daha fazla olduğuna inanılmasıdır. Öte yandan bu çalışmayı yöneten Hollanda Erasmus Universitesi’nden Dr. Korevaar’ın iddiasına göre kendi yaptıkları bu çalışmaya kadar insanlarda hafif tiroid düşüklüğünün yanısıra yüksekliğinin de zararlı olabileceğini gösteren hiçbir bilimsel veri yoktur.

Korevaar ve arkadaşları sundukları bu çalışmalarında 3839 anne bebek çifitini incelemişler. Gebeliğin 9 ile 18. haftaları arasında anne adaylarından alınan kanda TSH ve serbest T4 düzeyleri incelenip kaydedilmiş. Bu annelerden doğan çocuklara 5 ile 8 yaşları arasında sözel olmayan performansları içeren zeka testi uygulanmış.

Kandaki T4 düzeyi ortalama seviyelerde olan kadınlardan doğan çocuklar referans alındığında, T4 düzeyi  yüksek olan kadınlardan doğan çocukların ortalama sözel olmayan IQ seviyelerinin 2.1-3.8 puan daha düşük olduğu ve bu düşüklüğün istatistiksel açıdan anlamlı olduğu görülmüş. Anne adaylarında T4 düzeyinin normalin altında olduğu hipotirodi varlığında da çocuklarda benzer şekilde düşük sözel olmayan IQ saptanmış.

Çalışmada anne adayının kanındaki TSH düzeyi ile çocuğun sözel olmayan zekası arasında herhangi bir ilişki gösterilememiş.

Araştırmacılar sanılanın aksine tedavi etmemek kadar aşırı tedavi etmenin de zararlı olabileceğini, bunun kanıtlanabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ancak şimdilik hipotirodili gebeleri tedavi ederken herzamankinden daha dikkatli olunmasını öneriyorlar