Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

TSH yüksekliği erken doğumu tetikliyor

literature2

Hafif tiroid yetmezliği olarak da adlandırılan subklinik hipotiroidizm kanda dolaşan tiroid hormon düzeyi normal olmakla birlikte TSH düzeylerinin hafifçe yükseldiği durumları tanımlar.

Amerikan tiroid cemiyetinin Denver’daki 2016 yıllık toplantısında sunulan yeni bir çalışmada subklinik hipotiroidizmi olan gebe kadınların erken doğum yapma riskinin %50 daha fazla olduğu bildiriliyor.

Yine aynı toplantıda sunulan başka bir çalışmada ise subklinik hipotiroidizm tedavi edildiğinde bazı komplikasyonların görülme sıklığında azalma olduğu belirtiliyor.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Boston Üniversitesi Tıp fakültesi endokrinoloji Bölümü’nden Dr. Sun Y Lee yaptıkları çalışmanın gebelerde tiroid taramasının ne kadar önemli olduğuna dair yeterli kanıt sunduğunu belirtiyor.

Gebelerde tiroid taraması yapılıp yapılmaması gerektiği konusunda bilimsel çevrelerde fikir birliği hala daha yok. Ancak yeni elde edilen veriler taramaların yararlı olabileceği yönünde.

Dr. Lee Ve arkadaşları 6000’den fazla gebe kadın ve 5800 yeni doğan bebekte TSH değerlerini ve bu değerlerin gebelik üzerindeki etkilerini incelemişler.

Elde ettikleri verilen sonucunda gebeliğin her üç aylık dönemi için güvenli TSH aralığını saptamışlar.

Kanda dolaşan tiroid hormonu normal sınırlarda olsa bile TSH yüksekliği durumunda 37. haftadan önce gerçekleşen erken doğum riskinin attığı sonucuna varmışlar.

TSH değeri bulunduğu gebelik haftasına göre yüksek olan kadınlarda erken doğum riskindeki artış %50 civarında gerçekleşmiş. Bununla birlikte sadece TSH yüksekliğinin başka herhangi bir komplikasyon ile ilişkisi olduğu gösterememiş.

Daha önceki başka çalışmalarda bu durumun gebeliğin erken dönemlerinde düşüğe neden olabileceği gösterilmişken bu çalışma sadece gebeliği devam eden hastalar üzerinde yapıldığından TSH yüksekliğinin düşük ile ilgisi hakkında bilgi vermediğinin altını çizmek lazım.

 

Kaynak:

  • American Thyroid Association (ATA) 2016 Annual Meeting; September 23, 2016; Denver, Colorado. Abstract 10, Poster 46