Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Tokofobi doğum korkusu

literature2

Kadınlar için doğumdan korkmak bir ölçüye kadar normal kabul ediliyor ancak bazı kadınlar için bu korku patolojik boyutlara ulaşabiliyor. Hatta korku o kadar yoğun olabiliyor ki kadın hamile kalmaktan bile kaçınabiliyor.

İlk kez 2000 yılında British Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir makelede tanımlanan ve kadınların %6 ila 10’unu etkileyen doğum fobisi, bilimsel olarak takofobi olarak adlandırılıyor. Terimin kökeni, yunanca doğum anlamına gelsen tokos ve korku anlamına gelen phobos kelimelerinden türetilmiş

Montreal’deki McGill Üniversitesi’nden reprodüktif Psikiyatrist Dr. Tuong-Vi Nguyen, tıpkı bazı insanların örümcekten yılanlardan ya da uçaktan korktuğu gibi gebe kalmakdan ve doğum yapmaktan korkan kadınların da bulunduğunu vurguluyor.

Doğum sonrası depresyon gibi sık bilinen gebelik ile ilgili psikolojik problemler ile karşılaştırıldığında tokofobi sağlık profesyonelleri arasında bile çok bilinen bir durum değil. Bilinmediği ve kolaylıkla fark edilmediği için de pek çok kadın çaresizce bu durumun sıkıntısını yaşıyor.

Pek çok fobide olduğu gibi gebelik ve doğum fobisi de kendini bazı yakınmalar ile belli ediyor. Bunlar arasında geceleri kabus görmek, ofiste ya da evde yapılan işe konsantre olamamak, panik ataklar ya da psikosomatik yakınmalar sayılabilir.

Ne yazık ki tokofobi çoğu zaman herhangi bir endikasyon yokken sezaryen ile doğum yapma isteğini kamçılıyor. Fobinin şiddetine bağlı olarak kadınlarda gebe kalmamak için cinsel istekte azalma ya da daha şiddetli formlarda cinsel ilişkiden tamamen kaçınma söz konusu olabiliyor.

Bazı durumlarda ise depresyon ve post travmatik stres bozukluğu ile birlikte görülebiliyor

Tokofobi travmatik ve zor bir doğumun ardından ortaya çıktığında sekonder tokofobi olarak adlandırılıyor. Daha önceden hiç hamile kalmamış genç erişkinlerde ve kadınlarda görüldüğünde ise primer tokofobi deniyor.

Oyuncu Helen Mirren 2007 yılında verdiği bir röportajda 13 yaşındayken gördüğü bir doğumun etkisinden bir daha hiç kurtulamadığını ve bu nedenle hayatında hiç çocuk sahibi olmayı istemediğini belirtmiş.

Sekonder tokofobinin bir başka nedeni ise ileri dönemlerde bebekle saptanan bir anomali nedeniyle gebeliğin sonlandırılması gereken hastalar. Bu durumda kadınların bazılarında psikolojik travma ve sonucunda tokofobiye neden olabiliyor.

Sekonder tokofobinin etkisi altındaki kadınlar hamile kaldıklarında doğum zamanı yaklaştıkça çok şiddetli endişe ve stresi yaşamaya başlıyorlar.

Tokofobi ile mücadele etmenin konu ile ilgili bir psikiyatristin takibi altında olmak dışında en güzel yollarından biri aynı sorunu yaşayan bireylerin bir araya gelerek kurduğu destek grupları ancak ne yazıkki ülkemizde ne bu konuda ne de başka konularda bu tür destek grupları henüz yaygın değil.