Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Subkoriyonik hamatom

Gebe olduğunu öğrenen kadınların en büyük korkularından biri kanama yaşamaktır. Gerçekten de erken gebeliklerin yaklaşık %25-50’sinde lekelenmeden adet kanaması şekline kadar değişik miktarlarda kanama görülebilmektedir.

Bu şekilde kanama yaşayan kadınların büyük kısmında ise ultrasonografide subkoriyonik kanama ya da diğer adı ile subkoriyonik hematom saptanır.

Subkoriyonik hematom nedir?
Canlı bir embryo varlığında ultrasonda en sık karşılaşılan patoloji olan subkoriyonik kanama, kabaca gebelik kesesi ile rahim duvarı arasında bir nedenden dolayı kan birikmesi olarak tanımlanabilir.

Bulguları nelerdir?
Subkoriyonik kanamalar özellikle çok küçük olanlar genelde herhangi bir bulgu vermezler. En sık karşılaşılan bulgu vajinal lekelenme ya da kanamadır. Gebelik zarı ile rahim arasında biriken kan kendine yol bularak rahim ağzından dışarı sızabilir.
Pek çok subkoriyonik kanama herhangi bir yakınma olmaksızın yapılan rutin ultrason incelemeleri sırasında tesadüfen görülür.

Riskleri nelerdir?
Genellikle herhangi bir yakınma yaratmayan subkoriyonik hematomlar kendiliğinden herhangi bir soruna neden olmadan iyileşir ve kaybolur. Öte yandan bazı durumlarda kanama gebelik zarının kısmen rahim duvarından ayrılmasına neden olarak düşük riski yaratabilir.

Bu nedenle gebelikte kanama varlığında doktorunuz ile iletişime geçmeniz çok önemlidir ancak çoğu kanamanın herhangi bir sorun yaratmadan kendiliğinden iyileştiğinin yeniden hatırlatmakta yarar görüyorum.

Genel olarak hematomun büyüklüğü ve anne yaşı gibi faktörlere bağlı olarak düşük riskinin değişkenlik gösterdiği kabul edilir.

Gebelik kesesinin %30-4’ından fazlasının rahim duvarından ayrıldığı durumlarda düşük riski de artmaktadır.

Hematomun (kan pıhtısının) çapı gebelik kesesinin çapının %50sinden fazla işe bu hematom büyük bir hematom olarak adlandırılır. Hematom çapı gebelik kesesinin çapının %20-50’si ise orta, %20’sinden az ise küçük hematom söz konusudur.

Büyük hematom ya da 50 mililitreden fazla kan varlığında sonuç daha kötüdür.

Gebeliğin ilerleyen dönemlerine plasenta arkasına olan kanamalar ise ölü ve erken doğum riskinde artışa neden olurlar.

Nasıl tedavi edilir?
Subkoriyonik kanamanın bilinen belirli bir tedavisi yoktur. Hematom yok olana kadar aktivite ve cinsel ilişki kısıtlaması çoğu zaman yeterlidir.

Hematomun yok olduğu görülene kadar sık aralıklarla ultrason incelemesi ve anne adayının bebeğinin kalp atışlarını görmesi önemlidir.

Hematomlar genelde 1-2 hafta içinde kaybolurlar.