Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Labioplasti vulva estetigi ve dudakların küçültülmesi

Son dönemlerde kadınlar arasında giderek popülerite kazanan uygulamalardan birisi de dış genital bölgede uygulanan estetik operasyonlardır.

Labiaplasti ya da labioplasti adı verilen bu ameliyatlar ilk kez 1983 yılında uygulanıp sonuçları yayınlandıktan sonra tüm dünyada giderek artan sıklıkta yapılır olmuştur. Amerikan estetik plastik cerrahi cemiyetinin verilerine göre 2012 ile 2013 yılı arasında %44’lük bir artış ile en hızlı büyüyen kozmetik işlemlerden biri haline gelmiştir.

İlk zamanlarda sadece dudakların uçlarının kesilerek çıkartılması şeklinde yapılırken ilerleyen yıllarda farklı teknikler geliştirilmiş ve 1998 yılında tanımlanan kama tekniği günümüzde uygun hastalarda en fazla uygulanan yöntem haline gelmiştir.

Labioplasti nedir?
Labioplasti ya da labia küçültme operasyonları kadın dış genital bölgesinde büyük ve küçük dudaklar olarak adlandırılan kısmın küçültülmesi ve yeniden şekillendirilmesi işlemlerine verilen isimdir.

Genel olarak dış görünümün güzelleştirilmesi yani estetik amaçlarla yapılır. Bununla birlikte büyümüş olan labialar zaman zaman rahatsızlığa neden olabileceğinden küçültme ameliyatları fonksiyonel nedenler ile de yapılmaktadır.

Büyümüş olan dudaklar özellikle mayo, bikini veya yoga pantolonu gibi dar kıyafetler giyildiğinde dışarıdan rahatsız edici görünebilir.

2000 yılında yayınlanan ve 163 hasta üzerinde uygulanan labioplasti ameliyatlarını inceleyen bir çalışmada hastaların yüzde atmış dördünün günlük kıyafetler içinde yaşadıkları rahatsızlıklar nedeniyle ameliyat olmaya karar verdikleri gösterilmiştir.

Genital bölgede uygulanan laser epilasyonun da labioplasti ameliyatlarına olan ilgide artışa neden olduğu ileri sürülmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir ankette fiyatının daha düşük ve erişilebilir olması durumunda bu ameliyatı olmak isteyecek kadınların sayısının yaklaşık iki kat artacağı gösterilmiştir.

Kimlerde yapılır?
Labioplasti ameliyatları genel olarak dış genital dudakların doğuştan (ya da sonradan) büyük olduğu, asimetrik olduğu, cinsel ilişki, doğum ya da yaşa bağlı nedenlerle uzadığı tüm kadınlar da yapılabilir. Ayrıca fazla miktarda kilo kaybı olan kadınlarda da labialar büyüyüp şekil değiştirebilir.

Halk arasında mastürbasyonun dudaklarda büyümeye neden olabileceği şeklindeki inanış doğru değildir.

Uzamış ve büyük labialar cinsel ilişki egzersiz sırasında ya da dar kıyafetler giyildiğinde ağrıya neden olabilir. Kozmetik yakınmaların yanısıra bu tür şikayeti olan kadınlar labioplasti ameliyatları için uygun adaylardır.

Labioplasti ameliyatları cinsel hazı ya da tatmini arttırmak amacıyla yapılmaz. Sadece ilişki sırasında yaşanan acıyı gidermek için uygulanabilir.

Hem erkek hem de kadın açısından cinsel tatmini arttırmak amacıyla ise vajina daraltma ameliyatları uygulanabilir.

Kısaca özetlemek gerekirse labialarının aşırı büyük, sarkık, şekilsiz yada asimetrik olduğunu düşünen kadınlar bu ameliyat için uygun adaylardır

Bununla beraber labioplasti ameliyatı olmayı planlayan kadınların

  • Fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı
  • İşlem ile ilgili risklerin farkında
  • Gerçekçi beklentilere sahip
  • Ve bir başkasının teşvik yada zorlamasıyla değil sadece kendi arzularıyla bu ameliyatı olmak istiyor olmaları şarttır.

Labioplasti ameliyatı olmayı isteyen kadınların çok büyük bir kısmında altta yatan neden estetik kaygılardan ziyade fonksiyonel problemler ve genel konfordur.

Ayrıca bu ameliyatı olmayı planlayan kadınların normal genital bölgenin kişiler arasında şekil, renk, büyüklük açısından çok büyük farklılıklar gösterebileceğinin ve kendi genital bölgesini internette ya da diğer ortamlarda gördüğü başka kadınların genital bölgelerinin fotoğrafları ile kıyaslamaması gerektiğinin farkında olması çok önemlidir.

Labioplasti ameliyatının hamile kalma ve çocuk doğurma ile hiçbir alakası yoktur. Dolayısıyla hiç doğum yapmamış hatta hiç cinsel ilişkisi olmamış kişiler de bu ameliyatı olabilirler.

Riskleri nelerdir?
The American Congress of Obstetricians and Gynaecologists riskleri yaralarından daha fazla olabileceği endişesiyle labioplasti ameliyatlarına sıcak bakmamaktadır ve bu tür estetik operasyonlara karşı olduğunu ilan etmiştir.

Labioplasti ameliyatlarının genel olarak riskleri şunlardır:

  • Enfeksiyon
  • Kanama
  • Asimetri
  • Renk değişiklikleri
  • His kaybı
  • Ağrı
  • Aşırı nedbe dokusu oluşması
  • Hematom
  • Cinsel fonksiyon bozukluğu

Bu komplikasyonların görülme olasılığının son derece düşük olduğunu belirtmekte fayda vardır.

Labioplasti nasıl yapılır?
Labioplasti ameliyatları genelde hastanede yatmayı gerektirmeyen ayaktan yapılan cerrahi girişimlerdir.

Lokal anestezi altında yapılabileceği gibi daha konforlu olması açısından derin sedasyon altında yani hasta uyurken yapılması daha çok tercih edilir. Bu nedenle planlanan işlem saatinden en az 6 saat öncesinden başlayarak yemeye ve içmeye son verilmelidir.

Sedasyon etkisi bir süre daha devam edeceğinden işlem sonrasında araç kullanılamaz.

İşlemden önceki gece cinsel ilişki olmaması gereklidir.

Ameliyattan bir hafta öncesinden eğer kullanılıyorsa aspirini kesmek gerekir.

İşlem çoğu zaman 30 ila 45 dakika arasında sürer.

Fazla dokular kesilip çıkartıldıktan sonra kalan kısımlar çok ince iplikler ile dikilir. Gözde görülemeyen bu dikişler birkaç hafta içerisinde kendiliğinden erir ve dolayısıyla alınmaları gerekmez.

Labioplasti sonrasi iyileşme nasıl olur?
Ameliyat sonrası çok erken dönemde bir miktar ağrı olması kaçınılmazdır. Ancak bu ağrı ağızdan alınacak ağrı kesiciler ile kolaylıkla giderilebilecek düzeydedir.

Çoğu zaman işlem sırasında koruyucu antibiyotik uygulandığından ameliyat sonrasında ağızdan yada enjeksiyon şeklinde antibiyotik alınmasına gerek yoktur.

İşlem sonrasında hafif kanamalar olabileceğinden birkaç gün süreyle üzerine antibiyotikli krem sürülmüş pet kullanılması yerinde olacaktır. Bu pet olası hafif kanamayı emerek ortamın temiz kalmasını sağlar.

Ameliyattan sonra hemen tuvalete gidilebilir. Çoğu zaman idrar yaparken herhangi bir yanma yada rahatsızlık hissi olmaz. Bölgenin normal su ile nazikçe yıkanması ve tuvalet kağıdı ile sürtülmeden kurulanması yeterlidir.

En az 10 gün süre ile vajinal tampon kullanılmamalı havuza ve denize girilmemelidir.

Ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta genital bölge hassas ve şiş olacağından en az bir ay süreyle cinsel ilişki yasaktır. Bir ay sonra yapılacak kontrolden sonra ilişkiye izin verilebilir. Tam iyileşmeden ilişki olması dikişlerin açılmasına ve ciddi problemlere neden olabileceğinden bu konuya azami dikkat gösterilmelidir.

Yine ilk birkaç hafta genital bölgede hafif morlukların olması normaldir.

Yine en az bir ay süreyle ağır egzersize izin verilmez. Hafif yürüyüşler serbesttir.

İlk bir ay boyunca ameliyatlı bölgede irritasyona neden olabilecek ata binmek, bisiklete binmek, çok dar pantolonlar giymek gibi aktivitelerden kaçınılması gereklidir.

Ameliyattan sonraki 3-4 haftalık dönemde dikişlerin iyileşme süresince hafif bir kaşıntı olması çok normaldir.

Okula yada işe ne zaman dönülebilir?
İşlem çok kısa ve genelde ağrısız olmakla birlikte ameliyattan sonra 2-3 gün dinlenmek çoğu zaman uygun olacaktır.

Bu nedenle eğer mümkünse ameliyatı cuma günü yapmak araya girecek hafta tatili nedeniyle son derece uygundur. Bu sayede hafta başında okula ya da işe sorunsuzca dönülebilir.

Ameliyatın kesin sonuçlarının alınması ve final görünüşünü sağlanması altı ayı bulabilir ancak genelde altı hafta içersinde şişlikler ve morluklar kaybolur.

 

Kaynaklar

  • Hodgkinson DJ, Hait G. Aesthetic vaginal labioplasty. Plast Reconstr Surg. 1984 Sep. 74(3):414-6.
  • Alter GJ. A new technique for aesthetic labia minora reduction. Ann Plast Surg. 1998 Mar. 40(3):287-90.
  • Choi HY, Kim KT. A new method for aesthetic reduction of labia minora (the deepithelialized reduction of labioplasty). Plast Reconstr Surg. 2000 Jan. 105(1):419-22; discussion 423-4.
  • American Society of Aesthetic Plastic Surgeons. ASAPS 2013 Annual Statistics. ASAPS. Available at http://www.surgery.org/media/news-releases/labiaplasty-and-buttock-augmentation-show-marked-increase-in-popularity.
  • Rouzier R, Louis-Sylvestre C, Paniel BJ, Haddad B. Hypertrophy of labia minora: experience with 163 reductions. Am J Obstet Gynecol. 2000 Jan. 182(1 Pt 1):35-40
  • Koning M, Zeijlmans IA, Bouman TK, van der Lei B. Female attitudes regarding labia minora appearance and reduction with consideration of media influence. Aesthet Surg J. 2009 Jan-Feb. 29(1):65-71.
  • Lista F, Mistry BD, Singh Y, Ahmad J. The Safety of Aesthetic Labiaplasty: A Plastic Surgery Experience. Aesthet Surg J. 2015 Aug. 35 (6):689-95.
  • Goodman MP, Placik OJ, Benson RH 3rd, Miklos JR, Moore RD, Jason RA, et al. A large multicenter outcome study of female genital plastic surgery. J Sex Med. 2010 Apr. 7(4 Pt 1):1565-77.
  • Kelishadi SS, Elston JB, Rao AJ, Tutela JP, Mizuguchi NN. Posterior wedge resection: a more aesthetic labiaplasty. Aesthet Surg J. 2013 Aug 1. 33(6):847-53.