Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Jinekolojik kanserlerde erken tanı

Her türlü kanserin ideal tedavisi erken dönemde teşhis edilmesine bağlıdır.Kanser başka organlara ya da sistemlere sıçramadan önce yakalanabildiği taktirde tamamen iyileştirilebilmesi olasıdır.Yumurtalık kanseri hariç kadın hastalıkları ile ilgili jinekolojik kanserlerde erken teşhis şansı oldukça yüksektir. Çünkü dış ortamla direk temas halide olan bu organların verdiği belirtiler çoğu zaman kolayca fark edilebilir.Ayrıca hücre incelemesi, ultrasonografi, kolposkopi gibi tanıya yardımcı yöntemlerin yaygınlaşması oldukça yardımcıdır.Her jinekolog tarafından kolayca uygulanabilen bu erken tanı yöntemlerinin başarısı halk tarafından benimsenmesine ve hiçbir şikayet olmasa dahi kontrollere gidilmesi ile mümkündür.

Genital organlara göre bakıldığında hekimi ve hastayı alarm durumuna geçirmesi gereken anormal bulgular şöyledir.

Vulva (dış genital organ)
Tüm genital kanserlerin yaklaşık %4’ünü meydana getirir ancak erken tanı oranı %2 civarındadır.Genelde 60 yaşın üstünde görülür.Kızarıklık, renk değişikliği, kaşıntı, yanma, ülser, kabarıklık, kitle gibi durumlarda hemen hekim ile temasa geçilmelidir.Şüpheli bir durum varlığında değişik boyalar ile testler yapılarak uygun yerlerden biopsi alınarak tanıya gidilir.

Vajina
60 yaşından sonra görilen bu kanser türü tüm genital kanserlerin yaklaşık %5’ünü oluşturur.Genelde kanama ve kitle şikayeti ile tanı konmasına rağmen hastalrın büyük bir kısmı tesadüfen yakalanır.Kesin tanı biopsi ile konur.

Serviks (Rahim Ağzı)
Tarama testlerinin en başarılı olduğu kanser türüdür. Düzenli kontrollere gidillmesi ve rutin smear testleri ile çok erken dönemde yakalanabilir. Rahim ağzından muayene esnasında bir fırça yardımı ile alınan hücrelerin patolojik incelemesi olan smear sayesinde gelişmiş ülkelerde bu kanser türüne bağlı ölümlerde büyük bir azalma meydana gelmiştir.Şüpheli durumlarda rahim ağzı kolposkop adı verilen bir çeşit büyüteç ile incelenir, bazı boyalar ile rahim ağzı boyanır ve anormal alanlardan biopsi alınır. Smear rahim kanserinde etkili değildir.

Rahim
Rahim (endometrium) kanseri kanama şikayeti yarattığından oldukça erken bulgu veren bir hastalıktır.Özellikle menopoz sonrası kanamalarda mutlaka biopsi alınmalıdır.Kanama bozukluğu olsun olmasın vajinal ultrasonografide endometriumda biz düzensizlik ya da kalınlaşma saptandığında biopsi önerilir.Bu sayade erken tanıya gidilebilir.

Over (yumurtalık)
Kadın genital kanseleri içinde erken teşhisi en zor olan kanser türüdür. Oldukça geç bulgu verir. Erken dönem bulguları normalden çok farklı değildir. Ultrasonogarfide bazen basit kistler ile karıştırılabilir. Menopoz sonrası görülen kistler ya d yumurtalıkların olması gerekenden büyük olması şüphelendirir. Doppler ultrasonografide kitlenin damar yapısındaki özellikler, kanda bakılan bazı tümör belirteçlerinin yüksek olması, ultrasonografide kist içerisinde duvarlar bulunması ya da kitlenin sıvı içermemesi tanıda yardımcıdır. Kesin tanı biopsi ile konur.