Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Erkekler cinsel hastalık taşıdıklarını söylemede daha çekingen

Fransa’da 2002 yilinda yapılan bir araştırma erkeklerin kadınlara göre cinsel yolla bulaşan hastalık taşıdıklarını söylemede daha çekingen davrandıklarını ortaya koydu.

Bu araştırmaya göre son 5 yıl içinde çeşitli nedenlerle doktora başvurduğunda cinsel yolla bulaşan bir hastalık saptanan ve bu nedenle tedavi edilen erkeklerin %14’ünün bu durumdan partnerine söz etmediği ortaya çıktı. Bu oran kadınlarda ise sadece %2.

177 yetişkin ve 45 genç üzerinde yapılan anketin gösterdiği bir başka çarpıcı sonuç ise gençlerde bu oranların çok daha yüksek olduğu. Genç erkeklerin %51, kızların ise %9’u durumlarından partnerlerine söz etmiyor.

Çalışmanın ortaya koyduğu belki de en çarpıcı bulgu kadın ya da erkek olsun cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için mutlaka önlem alınması gerektiği. Uzun süreli bir birliktelik dahi olsa korunmadan vazgeçmemek gerekiyor. Kadınların bu konuya daha dikkatli yaklaşmalarının gerekliliği ise açık. Çünkü cinsel yolla bulaşan hastalıklar kadınlarda kalıcı ve ger dönüşü olmayan hasarlar bırakabiliyor.

Kaynak: Sexually Transmitted Infections 2002;78:45-49.