Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Post Koital Test

İnfertilite nedenlerinden birisi de rahim ağzından olan salgı ile sperm arasındaki ilişkinin uygunsuz olmasıdır. Normalde serviks salgısı spermlerin rahim içerisine ilerlemesi için uygun bir ortam hazırlar. Bu ortamın bozuk olduğu durumlarda spermler haraket kabiliyetlerini ve bazen canlılıklarını yitirebilirler. Buna servikal faktör adı verilir. Servikal faktörü değerlendirmek için post koital test yapılır.

Post Koital Test nedir ?
PCT cinsel ilişkiden sonra vajinadan alınan salgıların mikroskop altında incelenmesi ve spermlerin durumunun değerlendirilmesidir. Hızlı, ağrısız ve ucuz bir testtir. Servikal faktör hakkında oldukça yardımcı bilgi sağlar

Ne zaman yapılır?
İnfertilite araştırmasında ilk başta yapılan testlerden biridir.Ovülasyondn 1-2 gün önce ya da sonra yapılmalıdır.Ovülasyon zamanının tespiti için vücut sıcaklığı ya da ultrason takibi yapılabilir. Bunların yapılmadığı durumlarda siklusun 12-16 günleri arasında herhangi bir zaman yapılabilir.

Test öncesinde 2 gün süreyle cinsel perhiz uygulanmalıdır. Daha sonra ilişkide bulunulur ve 2-8 saat sonra doktora gidilir. İlişki esnasında kayganlaştırıcı ya da başka bir yapay madde kullanılmaması gerekir. İlişki sonrası duş veya banyo yapılmamalıdır.

İşlem esnasında normal muayenede olduğu gibi kuru bir spekulum vajinaya yerleştirilir ve vajinadan ve rahim ağzından akıntı örneği alınır. Bu örnek lam üzerine yerleştirilir ve mikroskop altında incelenir.

İncelemede akıntı içerisindeki sperm varlığı, sayısı ve hareketliliği değerlendirilir.

Günümüzün modern tıp anlayışı içinde postkoital test eski önemini yitirmiştir. Günümüzde infertilitenin değerlendirilmesinde ve tedavisinde kullanım alanı kalmamıştır.