Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

HPV aşısı olan gençlerin seks hayatı daha riskli olmuyor

literature2

Halk arasında rahim ağzı kanseri aşısı olarak da bilinen Human Papillomavirüs (HPV) aşısının gençlerde güvensiz seks yapma riskini arttırmadığı gösterildi.

Son dönemlerde kullanımı yaygınlaşan ve bazı ülkelerde rutin asi programına dahil edilen HPV aşısı bazı anne babalarda asıyı olan çocuğum daha çok ve daha korunmasız seks hayatına sahip olur mu endişesini beraberinde getiriyordu, ancak Cincinnatı Children’s Hospital Medical Center doktorları tarafından yapılan ve Pediatrics dergisinin Şubat 2014 sayısında yayınlanan bir araştırma bu endişelerin yersiz olduğunu ortaya koyuyor.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en fazla karşılaşılanlarından biri olan HPV sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 14-24 yaş arası 7.5 milyondan fazla genç kadını etkiliyor, ülkemiz için ise ne yazık ki böyle net bir istatistik yok. ancak gözlelerimiz rahim ağzı kanserinin bilinen tek nedeni olan bu virüsün Türkiye’de de giderek daha fazla sayıda genç kadını etkilediği yönünde. Son zamanlarda geliştirilen asılar ile HPV enfeksiyonları ve dolayısı ile rahim ağzı kanserine karşı %70 civarında korunma sağlamak mümkün.

Halihazırda Amerika Birleşik Devletlerinde kızların 11-26 erkeklerin ise 11-21 yaş arasında aşılanmaları öneriliyor. Asi ile ilgili en büyük edişelerden biri aşılanan gençlerde riskli cinsel davranış alışkanlıklarının daha fazla görülebileceği yönünde.

Yapılan yeni bir çalışmada araştırmacılar 300 genç kıza ilk doz HPV aşısı yapıldıktan hemen sonra bir anket yapıp 2 ve 6 ay sonra bu gençleri yeniden değrlendirmişler.

Çalışmaya göre aşı gençlerin cinsel yaşantısında herhangi bir değişikliğe neden olmamış.

İncelenen faktörler demorafik veriler, HPV aşısı konusundaki bilgi düzeyi ve aşı sonrası güvenli seks konusundaki düşüncelerini içermekteymiş.

Çalışma sonucu bu gençlerin davranış şeklinde 6 ay sonra bile bir değişiklik olmadığı, çalışmaya katılanların çoğunun HPV aşısının diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamadığı konusunda bilgili olduğu belirtiliyor.

 

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/01/28/peds.2013-2822.abstract?sid=7ca6e0d9-fd8b-4350-95d3-a32d74136aea