Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

HPV sorular- cevaplar

HPV nedir?
HPV Human Papilloma Virüs adı verilen bir virüs ve bunun neden olduğu durumlara verilen genel isimdir.

HPV’nin önemi nedir?
HPV Rahim ağzı kanserinin insanlarda bilinen tek nedenidir

HPV tipleri nelerdir?
HPV’nin bugüne kadar saptanmış 100 den fazla alt türü vardır. Bunlardan bazıları sadece gential bölgede enfeksiyona ve değişimlere neden olurken bazıları genital siğillere bazıları da rahim ağzı kanserine neden olabilir.

Yüksek riskli HPV nedir?
Rahim ağzı kanserine neden olması açısından yüksek rikli olan HPV türleri vardır.

Rahim ağzı kanseri riski açısından HPV tiplerinin gruplandırılması şu şekildedir

  • En yüksek riskliler: Tip 16, 18, 31, 45
  • Yüksek riskliler Tip 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59
  • Muhtemel yüksek riskliler 26, 53, 66, 68, 73, 82

diğer HPV tiplerinin rahim ağzı kanserine neden olma olasılığı çok azdır.

HPV nasıl bulaşır?
Genital hastalığa neden olan HPV’nin bilinen tek bulaşma şekli cinsel ilişkidir. İlişki sırasıda cilt teması ile bulaşır. Vajinal, anal ve oral seks ile HPV bulaşabilir. Bunun dışında aktif enfeksiyon varlığında vajinal doğum sırasında anneden bebeğe de bulaşabilir.

HPV varlığı saptanabilir mi?
Evet. Genital salgı örneklemesinde HPV varlığı ve hangi tiplerin mevcut olduğu saptanabilir.

HPVnin ne zaman ve kimden bulaştığı saptanabilir mi?
Eşlerden birinde HPV ve buna bağlı patolojilerin ortaya çıkması çoğu zaman üzüntü, hayal kırıklığı ya da aldatılmışlık hissi uyandırabilir. Oysa gerçek her zaman bu şeklide değildir. HPV ‘nin ne zaman ve kimden alındığı saptanamaz. Herhangi bir zamanda alınan HPV aylarca hatta yıllarca vücutta sessiz kalıp çok zaman sonra bulgu verebilir. Hatta çoğu zaman kişide HPV olmasına karşın hiçbir bulgu yoktur ve bu kişiler partnerine virüsü bulaştırabilir.

HPV vücutta ömür boyu kalır mı?
Eskiden bu sorunun cevabı evetti. Oysa bugün biliyoruz ki viruslerin neredeyse %90’nı 6-24 yıl içinde vücuttan kaybolabilmektedir. Bunda kişinin bağışıklık sistemi önemli rol oynamakatadır. Öte yandan bir virüs yok olurken bu sırada kişeye başka bir tür virüs bulaşabilir. Herhangi bir tür virüs bulaşıp kaybolduktan sonra kişide bağışıklık gelişir ve aynı tür virüs yeniden bulaşmaz.

HPV’nin tadavisi var mıdır?
Hayır. HPV tedavisinde herhangi bir ilaç yoktur. Ancak neden olduğu rahim ağzı değişiklikleri ya da genital siğiller tedavi edilebilir.

HPV mutlaka kansere neden olur mu?
Hayır mutlaka kansere neden olmaz. Aslında çoğu zaman neden olmamaktadır ancak kanser açısından risk oluşturmaktadır. HPV varlığı saptanan ancak smear testi normal olan kadınlarda takip eden 6-12 ay içinde rahim ağzı hücrelerinde bozulma saptanma olasığılı %4’den daha azdır. 6 ay sonrasında bu kadınların %60’ında HPV negatif olarak bulunmaktadır. Dolayıs ile kansere dönüşme riski son derece düşüktür.

HPVden korunmak mümkün mü?
Kısmen evet. Prezervatif sadace kapladığı alan için koruma sağlar. Prezervatifin kaplamadığı alandaki ciltte enfeksiyon varlığında bulaşma olabilir. HPV’den korunmanın tek yolu cinsel ilişkide bulunmamaktır. Dolayısı ile tan bir korunma mümkün değildir.

HPV aşısı nedir?
HPV aşısı son zamanlarda kullanıma giren ve bazı HPV türlerinin (özellikle tp 16,18,6 ve 11) bulaşmasını engelleyen bir aşıdır. Ancak diğer tiplerin varlığı ve hastalığa neden olma potansiyeli göz önüne alındığında tam koruma sağlamadığı ve yıllık kontrollerin devam etmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Erkekler için PV taraması var mı?
Hayır. Günümüzde erkeklerde siğil olmadığı taktirde HPV olup olmadığını saptayan bir test mevcut değildir.

HPV gebeliği engeller mi?
Hayır. HPV ne gebe kalma şansını ne de gebelik oluştuğunda bunun gidişatını engellemez. HPV’ye bağlı değişimler için yapılan tedaviler de benzer şeklilde gebelik üzerinde bir etki oluşturmaz.