Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

HPV tiplemesi

Son zamanlarda HPV’ye bağlı PAP smear değişikliklerinin artan oranda görülmeye başlanması, HPV türlerinin ayrımının yapılabilmesi ve yine teknolojik gelişmeler sayesinde DNA analizlerinin daha kolay ve düşük maliyetlerle karşılanabilmesi sonucunda kadınlarda genital salgıda HPV bakılması giderek artak sıklıkta yapılmaktadır.

HPV tiplemesi nedir?
HPV tiplemesi genital salgıdan alınan örnek içinde Human Papilloma Virüslere ait genetik materyal yani DNA aranması ve bu materyalin saptanması durumunda var olan HPV ya da HPV türlerinin hangilerinin olduğunun anlaşılmasıdır.

HPV tiplemesi nasıl yapılır?
HPV tiplemesi tıpkı PAP smear alınması gibidir. Hatta aynı örnekte incelenir. Ancak bunun için geleneksel cama yayılan smear yerine sıvı bazlı modern smear alma yönteminin kullanılması gerekir. Bu yöntem geleneksel smear’a gore daha maliyetli olduğu için çok yerde tercih edilmez ve klasik mikroskop camına sürüntü şekline smear alınır. Oysa sıvı bazlı smear incelemesinin etkinliği daha yüksektir.

PAP smear alındığında fırça üzerindeki hücreler özel şişesindeki sıvı ile karıştırılarak poatoloji labovatuarına gönderilir. Burada özel işlemlerden geçirilerek içindeki kan ve diğer yabancı hücrelerden arındırılır ve direkt olarak rahim ağzından dökülen hücreler incelenir.

Eğer HPV testi de yapılacaksa bu sıvı içinde HPV’ye ait genetik materyal özel cihazlar ile incelenerek HPV olup olmadığı, eğer varsa hangi tiplerin olduğu saptanır ve rapor edilir.

Smear incelemesinde anormallik saptandığında hastaya bilgi verilerek yeni bir örnek almaya gerek kalmaksızın var olan örnekte HPV çalışması yapılabilir.

Kimlerde HPV tiplemesi yapılmalıdır?
Amerikan Kanser Cemiyeti 30 yaşını geçmiş kadınlarda HPV testinin yapılmasının yararlı olabileceğini görüş olarak sunmaktadır. Smear testinde düşük dereceli değişimler ya da ASCUS denilen ve önemi teyit edeilemeyen değişimler saptanan hastalarda HPV tiplemesi yapılarak takipde nasıl bir yol izleneceğine karar verilebilir. Örneğin düşük riskli HPV varlığında belirli aralıklarla semar testi yapılarak takip yeterli olabilecekken yüksek riskli HPV varlığından kolposkopi ve biopsiye yönelinebilinir.

Smearda ASCUS çıkması durumunda yapılan HPV tiplemesi negatif olanlarda daha ileri inceleme gerekmez. Oysa HPV varlığında biopsi alınması yararlı olabilir.

Düşük riskli HPV varlığında biopsi yapılmaksızın takip yeterli olacaktır. 6-12 ay sonra yapılan incelemede HPV’nin kaybolduğu görülebilir. Böyle bir durumda normal rutin takiplere dönülebilir.