Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Gebelik öncesi alınan vitaminler zararlı olabilir mi?

literature2

6 Mart 2014

Danimarka yapılan ve Ocak ayında International Journal of Epidemiology dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçları oldukça ilgi çekici.

Bu araştırmaya göre araştırmacılar gebe kalmaya çalışan ve aynı zamanda düzenli olarak multivitamin alan kadınların aslında düşük yapma risklerini yaklaşık %30 arttırdığını iddia ediyorlar. Yaklaşık 35.000 kadının kayıtlarının incelendiği bu araştırma ben ve benim gibi düşünen hekimlerin düzenli vitamin almanın gereksizliği konusundaki haklılığımızı ortaya koyması açısından önemli.

Sanılanın aksine düzenli olarak multivitamin kullanmak kişiyi daha sağlıklı yapmıyor. Benzer şekilde çoklu vitamin ve kalsıyum desteği kullanmak bebekleri daha zeki ve sağlıklı da yapmıyor. Düzenli olarak çoklu vitamin kullanmanın en önemli etkisi vitamini üreten firmaya para kazandırması.

Gebelik öncesinde ve sırasında alınmasının olumlu etki yarattığı kanıtlanmış tek vitamin folik asit.

Değişik pekçok araştırma folik asit kullanımının bebekte görülebilecek sınır sistemi anomalilerini engellediğini kanıtlamış durumda. Benzer şekilde C ve D vitamini alımını da bebek üzerinde yararlı etkilerinin olduğu biliniyor. Öte yandan bu çalışma gebe kalmadan en az 12 hafta önce multi vitamin kullanmaya başlayan kadınlarda vitaminlerin yarar bir yana zararlı bile olabileceğini ortaya koyuyor ancak yine de tek bir çalışma ile bir yargıya varmak doğru değil.

Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar başka çalışmalar tarafından da desteklenmediği sürece endişelenmek yersiz ancak gereksiz vitamin kullanmaktan kaçınmak bence daha akılcı bir yaklaşım olacaktır.

Çalışmanın özetine buradan ulaşabilirsiniz

http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2014/01/21/ije.dyt214.abstract