Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Hamilelikte sivilce ilaçlarının kullanımı güvenli midir?

Şiddetli sivilcelenmenin tedavisinde retinoik asit içeren tabletler sıklıkla kullanılmaktadır.Retinoik asit hamilelikte kullanılması kesinlikle sakıncalı olan bir maddedir. Retinoik asidin öğrenme bozukluğu, bazı beyin deformiteleri, kalp hastalıkları ve yüz anomalilerine neden olduğu bilinmektedir. Öte yandan retinoik asit kullanımı düşüklere yol açmaktadır. Krem ya da solüsyon şeklinde kullanılan tretionin içeren ilaçların hamilelikte kullanımı da kesinlikle sakıncalıdır.

Eğer hamileyseniz ya da hamile kalmaya çalışıyorsanız sivilce ilacı kullanımına hemen son vermelisiniz. Eğer döllenmeyi takip eden 15. günden sonra hala daha retinoik asit içeren bir ilaç kullanıyorsanız bebeğinizde doğum defekti görülme olasılığı %35 civarındadır. Hangi gün hamile kaldığınızı her zaman bilemeye bilirsiniz. Bununla birlikte retinoik asit ilaç kullanımına son verdikten sonra bir süre daha vücutta kalabilir ve bebeğe zarar verebilir. Anck son zmanlarda yapılan çalışmalar kadının gebe kaldıktan sonra 15 gün içinde ilacı bırakması durumunda doğum defekti riskindeki artışın ortadan kalktığını göstermektedir.

Bu nedenle hamile kalmak amacıyla korunmayı bıraktığınız anda sivilce ilaçlarınıza da elveda bebeğinizin sağlığı açısından son derece önemlidir.