Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Hamilelikte dolgu yaptırmak güvenli midir?

Hamileliğiniz sırasında diş hekiminize de muayene olmanız oldukça yararlıdır. Hamilelikte kan dolaşımınızda artmış olan hormonlarınızdan bazıları diğer bazı dokuları etkilediği gibi dişetlerinizi de etkileyebilir. Bu etki sonucu diş etlerinizde çekilmeler ve kendiliğinden kanamalar olabilir. Bu durum epulis gravidarum olarak adlandırılır. Bazı ileri durumlarda diş etlerinin cerrahi olarak düzeltilmesi dahi gerekebilir. Öte yandan hamilelik diş çürükleri açısından uygun bir ortam hazırlar. Özellikle ilk trimesterda kusmalar bakteri plaklarının diş yüzeyindeki birikimini arttırır. Bu da sonuçta çürük riskinde belirgin bir artışa neden olur.

Hamilelik ağız ve diş hijyeninize fazladan özen göstermenizi gerektiren bir durumdur. Bu nedenle diş hekiminizle konuşup uygun fırçalama, diş ipi kullanımı gibi teknikler hakkında detaylı bilgi almaniz yararlı olacaktır.

Dişte meydana glen çürükler ve bunların tedavileri hamile kadınlar açısından her zaman korkutucu ve endişe verici olmuştur. Özellikle dolgu ya da kanal tedavisi gibi antibiyotik ve lokal anestezik madde kullanımı pekçok hamile kadının huzursuz eder. Öte yandan eskiden jinekologların bu tedavilere izin vermemeleri ve bazı diş hekimlerinin de gebelik hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları bu korkuyu tetikler.

Yapılan pekçok çalışmada gebelikte kanal tedavisi ve dolgu da dahil olmak üzere diş tedavilerinin gelişmekte olan bebek üzerinde olumsuz bir etki yarattığına dair kanıt bulunamamıştır.

Tedavinizden önce diş hekiminize hamile olduğunuzu mutlaka söyleyin. Bu şekilde diş hekiminiz gerekirse jinekoloğunuzla görüşerek sizin için en uygun olan lokal aneztezik ve antibiyotiği saptayacak ve tedavinizi buna göre planlayacaktır. Yine herhangi bir bilimsel kanıt olmamakla birlikte bazı diş hekimleri gebelikte civalı amalgam dolgu maddelerini kullanmamayı tercih ederler. Bunlar taamen kişisel tercihlerdir ve sizin tedavinizi etkilemezler.

Sonuç olarak hamilelik sırasında dolgu ve kanal tedavisi yaptırmanın bir sakıncası yoktur.