Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Gebelikte koşu bandı kullanılabilir mi?

Günümüzde artık pekçok kadın doğum hekimi gebelik sırasında yapılan hafif egzersizin yararlarını kabul etmiş durumdadır. Bu hafif egzersizler hem bebeğin hem de gebe kadının sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir. Ancak gebelik sırasında her türlü sporda hem kendi sağlığınız hem de bbeinizin sağlığı açısından bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.

Gebelik sırasında vücudunuzda bazı önemli değişimler olur. Örneğin eklemler ve bağlar gevşer, vücut postürünüz yani duruşunuz değişir, vücut denge merkeziniz yer değiştirir.Bütün bu etkenler sizi spor sırasında yaralanmaya ve kendinizi sakatlamaya daha açık hale getirir.

Aynı zamanda vücudunuzun sıcaklığını ayarlayan merkezlerde de değişimler olur ve bunun sonucunda vücut sıcaklığınız gebe olmadığınız dönemlere göre daha kısa sürede ve daha kolay artabilir. Uzun süre sıcklık artışı bebekte ve sizde sorunlara neden olabilir.

Gebelikte yürüyüş için en ideal olan açık ve temiz havada yürümektir. Ancak modern şehir yaşamının koşulları bunu çoğu kez olanaksız kılar. Bu nedenle egzersiz için koşu bandı kullanımı uygun bir alternatiftir.Daha önceden koşu bandı kullanan birisi iseniz gebeliğiniz sırasında buna ara vermenize gerek yoktur.

Yürüyüşün hızı ve süresi kontrol edilebildiğinden gebelik sırasında koşu bandı kullanımı aslında oldukça yararlıdır. Düşük tehdidi, erken doğum riski gibi komplikasyonların olmadığı durumlarda gebeliğiniz sırasında koşu bandı kullanmanızın hiçbir sakıncası yoktur. Ancak süre ve sürat açısından mutlaka gebeliğinizi takip eden hekiminizin önerilrini almanız gerekir.

Koşu bandını kullanırken susuz kalmamaya, kalp atım hızınızı çok yükseltmemeye, aşırı terlememeye ve çok hızlı yürümemeye dikkat etmelisiniz. Kalp atımlarınızın çok hızlanması bebeğinize giden oksijenin azalmasına neden olabilir.Vücudunuzun uyarılarına kulak vermeli ve zorlandığınızı hissettiğiniz anda yürümeyi bırakmalısınız.

2008 yılında yapılan bir araştırma sonucunda gebe kadınların günde 30-40 dakika koşu bandında kendi seçtikleri ve fazla zorlanmadıkları bir hızda yürümeleri konusunda özendirilmelerinin önemli bir halk sağlığı önerisi olduğu vurgulanmaktadır.

 

Kaynaklar

DiNallo JM, Le Masurier GC, Williams NI, Downs DS. Walking for health in pregnancy: assessment by indirect calorimetry and accelerometry.Res Q Exerc Sport. 2008 Mar;79(1):28-35.