Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Hamilelikte mikrodalga fırın kullanımı güvenli midir?

Yaşadığımız dünya son yüzyıl içerisinde, hatta bu son yüzyılın belkide son 50 yılında inanılmaz bir teknolojik değişime sahne oldu.
Bundan çok değil 50-60 yıl önce adını bile bilmediğimiz cihazlar bugün olmazsa olmazlarımız arasında.

Bunlardan bir tanesi de bazılarının karşı çıkmasına rağmen özellikle batı dünyasında ve bizim ülkemizde de pek çok mutfakta yerini alan mikrodalga fırınlar.

İkinci Dünya Savaşı sırasında mikrodalga ile çalışan radar üreten bir firmanın bir teknisyeninin radar aktifken cebindeki şekerin eridiğini fark etmesiyle hayatımıza giren bu teknolojik araç özellikle çalışan kadınların hayatını oldukça kolaylaştırıyor.

Mikrodalga fırınlar ionize yani genetik yapıyı değiştirme potansiyeline sahip radyasyon üretmezler. Çalışma prensipleri maddenin içersindeki su moleküllerini titreştirerek ısı üretmek ve bu ısı ile yiyeceği ısıtmak ya da pişirmek şeklindedir.

Taze sebze gibi su içeriği yüksek olan maddeler bu nedenle çok daha çabuk ısınır ya da pişerler.

Mikrodalgada ısıtılan yiyeceğin moleküler yapısı değişmediğinden radyoaktivite yoktur bu nedenle hem gebeler hem de gebe olmayanlar güvenle bu gıdaları tüketebilirler.

Gebelik sırasında ya da normal yaşamda mikrodalga fırın kullanılırken şu hususlara dikkat etmek gerekir:

1) Mikrodalga fırınlarla ilgili en önemli sorun yiyeceklerin homojen bir şekilde ısınmamasıdır. Bu nedenle bir kısmı çok sıcakken bir kısmı soğuk olabilir. Mikrodalgadan yiyeceği çıkartıp yerken buna çok dikkat etmek gerekir.

2) Mikrodalga fırın kullanırken üreticinin önerilerine mutlaka uyulmalıdır. Kapısı ya da çevresi kırık veya hasarlı fırınlar asla kullanılmamalıdır.

3) Mutlaka mikrodalga için üretilmiş ya da mikrodalgada kullanılması uygun kap kacak tercih edilmelidir.

4) Çok nadir olmakla beraber bazı mikrodalga fırınlar kapağı açıldığında durmazlar. Bu nedenle fırının çalışmasının durduğundan emin olunmadan kapak açılmamalıdır.

5) Bugüne kadar gösterilmiş herhangi bir etkisi olmamakla birlikte mikrodalga fırın çalışırken 5 cm’den daha fazla yaklaşılmaması önerilir.

Sonuç olarak hamile kadınların kullanım kurallarına uydukları sürece mikrodalga fırında yemek ısıtmalarında ve bu şekilde ısıtılmış yiyecekleri tüketmelerinde bugüne kadar gösterilmiş hiçbir sakınca yoktur.