Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Hamilelikte elektrikli battaniye kullanımı güvenli midir?

Avrupa ve kuzey Amerika ülkeleri kadar yaygın olmasa da ülkemizde de kış aylarında elektrikli battaniye kullanımı giderek artış göstermektedir.

Gebelik sırasında elektrikli battaniye kullanımının güvenli olup olmadığı konusunda yeterli çalışma yoktur ancak zararlı olma olasılığı son derece düşüktür.

Gebelikte elektrikli battaniye kullanmanın potansiyel zararları iki nedene bağlı olarak düşünülmektedir. Bunlardan birincisi bu battaniyelerin yaydığı elektromanyetik dalgalardır ki bunların hiçbir zararını olmadığı gösterilmiştir.

İkinci de asıl endişe verici konu vücut sıcaklığındaki artışın özellikle gebeliğin ilk yedi haftasında zararlı olabileceğinin bilinmesinden kaynaklanır.

Gerçekten gebeliğin ilk haftalarında vücut sıcaklığının 39°C’nin üstüne çıkması durumunda bebeğin organ gelişiminin olumsuz yönde etkilendiği ve hatta düşüklere neden olabildiği bilinmektedir ancak battaniyelerin vücut sıcaklığını bu kadar arttırmaları beklenmez. Dolayısıyla elektrikli battaniyelerin zararlı olma ihtimali son derece düşüktür.

Modern elektrikli battaniyeler de sıcaklığı ayarlayan termostatlar vardır.

Genel olarak gebelik sırasında elektrikli battaniye kullanımında uyulması gereken kurallar şunlardır:

1) Her ne kadar belirli bir risk saptanmamış olsa da gebeliğin ilk yedi haftasında elektrikli battaniye kullanımı önerilmez.

2) Gebeliğin yedinci haftasından sonra düşük sıcaklıkta tutularak kullanılmasında sakınca yoktur ancak yüksek ayarlarda kullanılması önerilmez.

3) İdeal olan yatmadan önce battaniyeyi çalıştırıp yatağı ısıtmak ve kapattıktan sonra yatmaktır.

4) Çok nadiren de olsa gece sular gelirse risk yaratabileceğinden 36. haftadan sonra kullanılması önerilmez.

Kişisel görüşüm bizim gibi elektriğin sürekli gidip geldiği ve voltajın sabit olmadığı ülkelerde bu tür elektrikli cihazların uykudayken kullanılmaması yönündedir.