Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Hamilelikte alınan kiloların kaynağı

Bazı kadınlar kilo almaktan aşırı derecede rahtsız olurlar. Özellikle hamilelik döneminde aşırı derecede kilo almak ve doğumdan sonra bunu verememek pek çok anne adayı için korkulu bir rüya gibidir.

Yaygın kanının aksine hamilelikte alınan kiloların büyük bir kısmı artan yağ miktarına bağlı değildir. Gerçekte tüm hamilelik boyunca alına kiloların sadece yaklaşk %30’u annenin yağ kütlesindeki artışa bağlıdır.

Hamilelik vücudunuzda büyük değişimleri beraberinde getirir. Örneğin damarlarınızda dolaşan kan hacmi yaklaşık %50 oranında artar. Memeleriniz doğumdan sonra bebeği beslemek amacıyla büyür. Rahminiz hamilelik öncesindeki boyut ve ağırlığının kat kat üstüne çıkar. Vücudunuz belirli oranda su tutar. Bütün bu değişimler kilo artışı olarak size yansır.

Kadın doğum ders kitaplarında yer alan örneği verelim. Diyelim ki hamilelik öncesinde normal kilodaydınız ve vücut kitle indeksiniz 20-25 arasındaydı (vücut kitlle indeksinizi hesaplamak için tıklayın). Yine hamileliğiniz süresince toplam 12 kilo aldığınızı ve 3500 gram ağırlığında bir bebek dünyaya getirdiğinizi kabul edelim. Bu duurmda aldığınız kiloların dağılımı şu şekildedir.

Hamilelik süresince aldığınız kiloların dağılımı
(ortalama değerlerdir)

Bebek3500 gram
Plasenta700 gram
Amniyon sıvısı800 gram
Uterus (rahim)900 gram
Meme dokusu400 gram
Kan hacmindeki artış1250 gram
Dokulardaki su artışı1250 gram
Annedeki yağ hacmi artışı3200 gram
TOPLAM12000 gram

Aldığınız bu kiloların yaklaşık 6 kilosunu bebeğinizin doğumuyla birlikte kaybedeceksiniz. Tutulan suyun da önemli bir kısmının kaybedilmesi ile doğumunuz takip eden ilk hafta sonunda aldığınız kilolarınızın 8 kiloya yakınını verdiğinizi fark edebilirsiniz.

Hamileliğiniz sırasında ne kadar çok kilo almışsanız o kadar kolay ve hızlı verebilirsiniz. Bu nedenle eğer hamileliğiniz süresince aşırı kilo aldığınızı düşünüyorsanız paniğe kapılmayın. Ancak bu durum sizi geriye kalan kiloları da kendiliğinizden vereceğiniz hisiine kaptırmasın. Kalan kiloları egzersiz ve diyet ile verebilirsiniz. Ancak bunun için aceleci davranmayın. Zira emzirme dönemi diyet yapmak için uygun bir dönem değildir.