Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Hamilelik ve Flor

Flor vücudumuzun çok az miktarlarda gereksinim duyduğu minerallerden birisidir. En sık sodyum florid şeklinde diş macunalarında bulunur. Doğal haliyle bazı besin maddelerinin içinde bulunan flor özellikle içme sularına sonradan ilave edilir. Piyasada flor desteği için satılan ilaçlar da bulunmaktadır.

Florun fonksiyonu nedir?
Flor vücudun sağlam ve dayanıklı kemik ve diş dokusu için gerek duyduğu kalsiyumu destekler. Ayrıca diş çürüklerinin engelenmesinde rol oynadığı düşünülmektedir. Ayrıca kemik erimesi (osteoporoz) tedavisinde de kullanılmaktadır.

Vücudumuzun flor kaynağı nedir?
Vücudumuz gereksinim duyduğu floru içme sularından ve bazı besinlerden karşılar.

Günde ne kadar flor alabilirsiniz?
Bu konuda kesin bir bilgi yok. Diğer vitamin ve minerallerin aksine bu mineral için önerilen günlük doz belirlenmemekle birlikte yetişkinler için günde 1.5-4 miligram florun güvenli olabileceği düşünülmektedir.

Fazla flor alınırsa ne olur?
Gerçekte flor oldukça toksik bir maddedir. Hatta kurşundan daha fazla arsenikten ise biraz daha az toksik olduğu ileri sürülmektedir. Fazla alındığı taktirde mide ağrısı ya da krampları, ishal, siyah renkli dışkı, kusma, kanlı kusma, baygınlık, halsizlik, hızlı soluma, tükrük salgısında artış, titreme gibi şikayetler görülebilir. Çok çok yüksek dozlarda ise ölüm olasıdır.

Hamilelikte flor almaya gerek var mı?
HAYIR. Eğer içme suyunuzda yeterli flor varsa ek flor kullanmanız gereksizdir. Gelişmekte olan bebeğiniz açısından hamilelik sırasında flor tabletleri almanın bebeğin dişlerini güçlendirdiği ya da ileriki yaşamında çürük olmasını engelediği yönünde herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) flor tabletlerinin kullanımına onay vermemiştir.Piyasada satılan bir ilacın FDA onayının olması o ilacın güvenliliği açısından önemli bir prestijdir.

Bununla birlikte eğer içme suyunuzda yeterli flor yoksa ek destek tabletleri ancak doktor önerisi ile alınabilir.

Flor hangi besinlerde bulunur?
Flor genel olarak sakatatta (karaciğer, böbrek), deniz ürünlerinde, çay, elma, ıspanak, ve yumurtada bulunur.