Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Hazımsızlık ve şişkinlik ile nasıl başa çıkabilirim?

Hamilelikte sıkça rastlanılan hazımsızlık ve şişkinilik genellikle östrojen ve progesteron hormonlarındaki artışa bağlıdır. Bu hormonlar sindirim sistemi de dahil olmak üzere tüm düz kaslarınızda gevşemeye neden olur. Sindirim sistemini oluşturan kaslardaki gevşeme sindirim işlemini yavaşlatır. Sonuçta özellikle fazla yenen yemeklerden sonra şişkinlik, hazımsızlık ve karın bölgesinde rahatsızlığa neden olur.

Hamileliğiniz süresince hazımsızlık sorunu yaşamanız normaldir ancak bazı ufak önlemler ile rahatsızlığınızın şiddeti ve sıklığını azaltabilirsiniz. Öncelikle bol ve rahat kıyafetler giymelisiniz. Özellikle bel ve karın bölgesini gereğinden fazla sıkan giysiler şikayetlerinizin artmasına neden olabilir. Günde 3 defa büyük öğünler yemektense öğünlerinizi gün içerisine bölüp daha sık aralıklarla ama azar azar yemeniz, yemeğe yeteri kadar zaman ayırmanız ve iyice çiğnemeniz önemlidir.

Sindirim sistemini zorlayan besinleri mümkün olduğunca az tüketin. Soda, alkol (hamileliğinizin her döneminde uzak durmanız gerekir. ( bkz. gebelik ve alkol kullanımı), şarküteri türü çiğ etler, fazla miktarda baharat, aşırı soslu yiyecekler ve kızartma türü yağlı yiyecekler sindirim sisteminizi zorlar.

Sindirim sistemiyakınmaları ile ilgili birkaç öneri daha:

  • Sigaradan uzak durun.
  • Dengeli ve doktorunuzun önerdiği şekilde beslenmeye gayret gösterin.
  • Yerden ya da alçaktan birşey alacağınız zaman belden değil dizlerinizden eğilin yani çömelin.
  • Yemelerden sonra uzanmak için en az 1 saat geçmesini bekleyin.
  • Yatarken başınızın altına birden fazla yastık koyun. Başınız ve gövdeniz yüksekte yatın.
  • Bu basit önlemler ile yakınmalarınız geçmez ise doktorunuzla görüşerek antasit ilaçlar kullanabilirsiniz.