Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Hamilelikte beslenme ipuçları

Hamilelik günlük yaşantınızda pek çok değişiklik yapmanızı gerektirir. Bu değişikliklerden en belirgin ve en önemli olanı beslenme alışkanlıklarınızdaki değişikliklerdir. Hamilelik öncesi sağlıklı bir beslenme alışkanlığınız olsa dahi yediklerinize biraz daha dikkat etmeniz gerekebilir. Bu yazıda hamilelikte beslenmeye ilişkin minik ipuçları bulabilirsiniz. Yazıyı okumadan önce sağlıklı besleme piramidini incelemenizi öneririm.

piramit

  • Beslenme piramidini inceleyin. En altta bulunan besinlerden önerilen miktarda tüketmeye dikkat edin. Bu bölümdeki besinlerden fazla miktarda tüketmeniz bebeğinizden çok sizin kilo almanıza neden olacaktır. Bu nedenle önerilen miktarda karbonhidrat aldıktan sonra meyve ve sebzeleri ekleyin. Aldığınız yağ miktarının az olmasına dikkat edin.
  • Çeşitlilik son derece önemlidir. Bu hem yemekleri monoton biçimde algılamanızı engeller hem de yeterli miktarda vitamin ve besin ögeleri almanıza destek olur. Önerilen gruplarda hergün farklı şeyler tüketmeye gayret gösterin
  • Suyu asla ihmal etmeyin. Hidrate olmak yani yeteri kadar suya sahip olmak hamilelikte pek çok yarar sağlar. Bunlardan en önemlileri erken doğum riskini azaltmasıdır. Aynı zamanda cilt güzelliği ve elastikiyeti için su son derece önemlidir. Yeteri kadar su içmek hamileliğe bağlı kabızlık ya da ödem gibi rahatsızlık verici sorunları da azaltır. Meyve suları da yararlıdır ancak asla suyun yerini tutmaz. Hamilelikte ana sıvı kaynağğınız her zaman su olmalıdır. Soda, kahve gibi içecekler günlük sıvı alım miktarınıza dahil edilmemelidir. Günde en az 8 bardak su içmelisiniz.
  • Yiyecekleri taze olarak tüketmeye özen gösterin. Konserveden ve işlenmiş ürünlerden uzak durmaya çalışın.
  • Protein gelişmekte olan bebeğiniizn her hücresinde yer alan en önemli yapı taşıdır. Bazı çalışmalar günde en az 75 miligram protein alımının preeklempsi ve diğer tehlikeli komplikasyonlara karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.
  • Eğer bulantı ya da mide yanması yakınmanız varsa az ama sık öğünler alın. Bu tür bir alışkanlık kan şeker düzeyinizin belirli aralıkta tutulmasına da yardımcı olur.
  • Hamilelikte önerilen miktarda kilo alımı esastır. Doktorunuza danışmadan asla ve asla perhiz yapmayın. Herhangi bir besin maddesinin alımını kısıtlamayın. Buna tuz da dahildir. Hamilelikte yeterli ve uygun beslenme sağlıklı bir bebeğin önemli adımlarından biridir.
  • Vitamin hapları almanız bazı besinleri yemeyebileceğiniz anlamına gelmez. Haplar sadece yeterli ve önerilen miktarda vitamin aldığınızdan emin olmak için verilir.
  • Aburcuburdan uzak durmaya çalışın. Bunu başarmak kolay değildir. Aburcubur yemeden durmak günümüz şartlarında pek olası değil. Ancak miktarlara dikkat edebilirsiniz. Hamilelik istediğiniz kadar kilo alabilmeniz için bir fırsat değildir. Özellikle tatlı tüketiminize dikkat edin. Haftada 1-2 defa yenilen tatlının bir zararı yoktur.
  • Anemi, çoğul gebelik, erken yaşta gebelik, şeker hastalığı gibi sorunlarınız varsa bu sorunlar hamilelik süresince beslenmenizle ilgili özel durumlar doğurabilir. Doktorunuza kendi durumunuzla ilgili özel bir beslenme programı uygulamanız gerekip gerekmediğini mutlaka sorun