Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Gebelikte sigara kullanımı bebekte işitme sorunlarına neden olabilir.

literature2

Sigara ve benzeri tütün ürünlerinin kullanımı pek çok sağlık riski ve doğum komplikasyonları İle ilişkilidir. Yeni yapılan bir çalışma doğum öncesinde ve sonrasında nikotine maruz kalmanın çocukta işitme problemleri neden olabileceğini düşündürüyor.

Tütün ve nikotin kullanımının bebeğin sağlıklı gelişimi üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu, erken doğuma, hatta yeni doğan ölümlerine neden olabileceği pek çok değişik çalışmada gösterilmiştir.

Tütün,elektronik sigara ve nikotin replasman tedavileri ile çeşitli doğum defektleri, ani bebek ölümü sendromu ve düşük doğum aralığı, ilişkili olarak bulunmuştur.

Olumsuz etkileri bu kadar iyi bilinmesine rağmen Amerikada hamile kadınların yaklaşık %10’u gebeliğin son üç ayında bile hala daha sigara içmeye devam etmektedirler. Türkiye’deki durum ile ilgili ne yazık ki elimizde sağlıklı bir istatistik mevcut değildir ama gebelikte sigara içen kadınların oranının Amerika’dan daha az olmadığı düşünüyorum.

Tütün içermedikleri ve daha az kimyasal madde içerdikleri için elektronik sigaralar daha güvenli gibi düşünülebilir. Oysa Amerikan hastalık kontrol ve önleme dairesi, bebeğin beyin ve akciğer gelişimini etkileyebilecek düzeyde nikotin içerdikleri için bu tür elektronik sigaraların kullanımının da gebelikte güvenli olmadığını belirtmektedir.

Almanya’nın Berlin şehrinde bulunan Freie Universitat doktorlarından Ursula Koch ve arkadaşları nikotinin gelişmekte olan fetus ve hatta yenidoğan bebek üzerindeki etkilerini araştırmışlar.

Koch ve ekibi The Journal of Physiology dergisinde yayınlanan araştırmalarında nikotinin farelerin işitme yeteneği üzerindeki etkilerine odaklanmışlar.

Ekip hamile farelerin içme suyuna, insanlarda ağır sigara tiryakilerinin aldığına denk miktarda olacak şekilde nikotin eklemişler.

Doğum sonrasında yavru fareler üç haftalığa ulaşıncaya kadar annelerinden emdikleri süt vasıtasıyla nikotin almaya devam etmişler. Bu yaş insanlarda kabaca ilkokul çağı çocukluğuna denk gelmekteymiş.

Araştırmacılar soz edilen dönemin sonunda yavru farelerdeki beyin aktivitesini incelemiş ve nikotine maruz kalmayan kontrol grubu ile karşılaştırmış.

Koch ve arkadaşları Nicotine maruz kalan farelerde kulaktan beyine ses iletiminde normal dışı aktiviteler saptamışlar.

Bu farelerin beyin sapındaki işitme merkezi kulaktan iletilen sinir uyarılarını işleyip yorumlamakta sıkıntı yaşamaktaymış.

Prof. Koch anne karnında iken ve sonrasında nicotine maruz kalmanın işitme sistemi ile ilgili başka hangi düzeyde problem yarattığı konusunda çok daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Koch’un bu çalışmanın sonuçlarından çıkardığı bir başka yorum ise gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarının okulda öğrenme problemleri yaşamaları durumunda işitme ile ilgili konularda incelenmelerinin yararlı olabileceği.

Bu çalışmada gösterildiği şekilde beyin kökündeki ses ile ilgili merkezlerde yaşanan fonksiyon bozuklukları çocuklarda konuşma ve öğrenme problemlerine ve bunun sonucu olarak da zayıf iletişim yeteneği, zayıf akademik başarı ve sosyal izolasyona neden olabilir.

Sonuç olarak hamileyken sigara içilmemelidir. Bunu zararsız olduğu düşünülen elektronik sigaralar da dahildir.
Perinatal nicotine exposure impairs the maturation of glutamatergic inputs in the auditory brainstem

 

Bunu da okumanızı öneririm