Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Gebelikte sigara dumanına maruz kalmak riskli

literature2

Erişkin insanlardaki akciğer hastalıklarına olan yatkınlığın anne karnında sigara dumanına maruz kalma ile alakalı olabileceği ileri sürülüyor.

Journal of respiratory research dergisinde yer alan bir çalışmada pasif içicilik olarak da adlandırılan, etraftakilerin tütün ürünleri içmesi sonucu ortaya çıkan dumana ve kimyasallara maruz kalmanın anne karnındaki bebeği olumsuz etkileyebileceği ileri sürülüyor.

Sigara dumanında bulunan 7000’den fazla kimyasal ürünün yüzlercesinin zehirli olduğu kabul edilirken bunların en az 70 tanesinin kanser nedeni olduğu biliniyor.

Her yıl tüm dünyada 7 milyondan fazla insan sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Bunların yaklaşık 900.000 tanesi hayatında hiç sigara ya da benzeri tütün ürünü tüketmemiş pasif içiciler.

Araştırmacılar gebelik sırasında anneleri pasif içici durumunda bulunan bebeklerin akciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilendiğini ve ileriki yaşamlarında solunum sistemi problemlerine daha yatkın olduklarını ortaya koymuşlar.

Bunun içinde araştırmacılar hamile fareleri iki gruba ayırıp bir gruba sigara dumanı diğer gruba ise sadece filtrelenmiş hava solutmuşlar.

Yavrular doğup fareler için erişkin yaşına ulaştığında akciğer fonksiyonlarını ölçmüşler ve ayrıca moleküler düzeyde doku hasarı açısından bu yavruların akciğerlerini incelemişler.

Elde edilen veriler annelerinin karnında pasif içiciliğe maruz kalan yavruların akciğerlerinde doku hasarı oluştuğunu ortaya koymuş.

Özellikle erkek yavruların akciğer fonksiyonlarında belirgin azalma saptanmış.