Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Gebelikte rafine tahıl tüketimi zararlı

literature2

American Journal of Clinical nutrition dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada gebeliğe bağlı şeker hastalığı olan kadınlar eğer fazla miktarda rafine tahıl tüketiyorlarsa, bunların bebekleri yedi yaşına geldiğinde rafine tahıl tüketmeyen annelerin bebekleri ile kıyaslandığında obezite riskinin çok daha fazla olduğu ortaya konmuş.

Her ne kadar ülkemizde  şeker yüklemesi zararlıdır şeklinde anlamsız beyanlarda bulunan tek tük doktor olsa da gebelik diyabeti ya da gebelikte yüksek kan şekeri tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde beşini etkileyen, hem anne hem de bebekte ciddi sorunlara neden olabilen önemli bir durumdur.

Bu çalışmayı yapan araştırmacılar Danimarka’daki 91.000’den fazla gebe kadının sonuçlarını incelemişler.

Elde edilen veriler gebeliğe bağlı şeker hastalığı sorunu olan kadınların günde 156 gram ya da daha fazla rafine takıl tüketmeleri durumunda günde 37 gram ya da daha az rafine tahıl tüketen kadınlara göre çocuklarının yedi yaşında obez olma riskinin iki kat fazla olduğunu saptamışlar.

Aynı araştırmacılar daha önceki çalışmalarında beyaz pirinç gibi rafine tahılların obezite, yaşa bağlı şeker hastalığı ve kalp hastalığı riskini arttırdığını ortaya koymuşlardı.

Bu çalışma genelde önerilen gebelikte rafine tahıl tüketiminin en alt seviyede tutulmasını bariz bir şekilde destekliyor.

 KAYNAK