Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Gebelik sırasında alınan balık yağı çocukluk çağında astım riskini azaltıyor olabilir.

literature2

Omega 3 yağ asitlerinin kalp hastalığını azaltmaktan bilişsel fonksiyonları korumaya sağlık açısından pek çok yararının olduğu biliniyor. Balık ve keten tohumunda bolca bulunan Omega 3 yağ asitleri piyasada satılan balık yağı kapsülleri ile de alınabiliyor.

Abartılı miktarlarda tüketilmeyen deniz ürünlerinin kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı ve bunama gibi sağlık sorunları açısından yararlı olduğunu gösteren pek çok çalışma mevcut.

Gebelik süresince dengeli miktarda deniz ürünleri tüketmenin bebek sağlığı açısından olumlu etkilerinin olduğu biliniyor.

Danimarka’daki Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) ve Kanada’daki University of Waterloo tarafından yürütülen ortak bir çalışmanın sonuçları gebelikte balık yağı tüketimin çocukluk çağı astım hastalığı riskini azaltmada yararlı olabileceğini ortaya koydu.

Amerika Birleşik Devletlerindeki The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) verilerinde göre 18 yaş altındaki 6.3 milyon çocuk yani tüm Amerikalı çocukların %8.6’si astım hastalığı ile mücadele ediyor. Aynı verilere göre çocukluk çağı astım hastalığı görülme sıklığı son 10 yılda giderek arttı ve şu anda tarihi zirvesinde bulunuyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, gebelerin diyetindeki omega 3 azlığının bu durumda önemli bir etken olabileceğini ileri sürüyorlar.

Kanada’da görev yapan Prof. Stark ve ekibi gebeliğin 24. haftasında bulunan 736 kadını iki gruba ayırmışlar ve bir gruba balık yağı formunda eicosapentaenoic acid (EPA) ve docosahexaenoic acid (DHA) içeren günde 2.4 gram n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) verirken kontrol grubu olarak seçtikleri ikinci gruba plasebo olarak her gün zeytin yağı vermişler.

Araştırmacılar değişik teknikler ile gebe kadınların kanında EPA ve DHA düzeylerini ölçmüşler.

Bu annelerden doğan bebekler astım tanısının klinik olarak konabileceği yaş olan sürenin sonuna kadar yani 5 yıl süre ile takip edilmiş.

Bu 5 yıllık süre içinde çocuklar astım, ısrarcı wheezing, solunum yolu enfeksiyonları, astım komplikasyonları, egzema ve alerjenlere karşı duyarlılık açısından takip edilmişler.

Araştırmanın sonuçları dünyanın en saygın Tıp dergilerinden biri olan New England Journal of Medicine’da yayınlanmış.

Çalışmadan elde edilen veriler araştırmacıların hipotezini destekler nitelikteymiş ve gebelik sırasında balık yağı alan kadınların çocuklarında astım %31 daha az görülmüş.

Bu koruyucu etki gebeliğin başıdna kan EPA ve DHA değerleri düşük olan kadınlarda en yüksek seviyede bulunmuş ve bu kadınların bebeklerinde astım görülme riski %54 oranında daha az olarak saptanmış.

Balık yağı alan kadınların bebeklerinde solunum yolu enfeksiyonlarına da daha az rastlanmış.

 

Kaynak
.