Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Erken doğum astım riskini arttırıyor

literature2

29 Ocak 2014

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada her yıl 15 milyon bebek prematüre olarak yani zamanından önce dünyaya geliyor. Tıbbi olarak 37. gebelik haftasından önce doğan bebekler prematur ya da daha doğru bir deyişle preterm olarak adlandırılıyor.

PLOS Medicine dergisinde 28 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan ve konu ile ilgili pekçok çalışmanın sonucunu bir arada değerlendiren yeni bir incelemede preterm doğan bebeklerin çocukluk döneminde astım hastası olma olasılığının, zamanında doğan bebekler ile karşılaştırıldığında önceden tahmin edilenden daha yüksek olduğu görülmüş.

1990 yılından beri yayınlanan ve çoğu Avrupa kaynaklı olan 30 değişik araştırmada 1.5 milyondan fazla çocuğun tıbbi kayıtları geriye dönük olarak Amerikan Harvard, Hollanda ve İskoçya’dan bilim adamları tarafından incelenmiş.

Zamanından önce doğan bebekler akciğerleri tam olgunlaşmadığı için solunum sıkıntısı yaşamaya daha eğilimli olurlar. 1960-1980 yılları arasında doğan bebekleri inceleyen önceki çalışmalar bu bebeklerin pek çoğunda astım ortaya çıktığını göstermiş. Araştırmacılar preterm doğan bebeklerin bakımında söz zamanlarda yaşanan gelişmelerin bu tabloyu değiştirip değiştirmediğinin açık olmadığını belirtiyorlar.

Araştırma sonuçlarına göre zamanında doğan bebeklerin %8’i astimdan etkilenirken bu oran 37 haftadan önce doğan bebeklerde %14. Oran çok gibi görünmemekle birlikte %50 civarında bir risk artışı söz konusu. Doğum haftası erkene geldikçe astım görülme riskinde de artış görülüyor.

Tek bir yayın ile bir sonuca varmak mümkün olmasa da hem erken doğum hem de astım açısından en önemli risk faktörünün sigara ve tütün kullanımı olduğunu ve pasif içiciliğin de aynı olumsuz etkilere sahip olduğunu hatırlatmakta yarar var.
Makaleye şu bağlantıdan ulaşılabilir