Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Düşükten sonra hemen gebe kalmak sağlıklı bebek şansını arttırıyor

literature2

İstenilen bir hamileliğin düşük ya da erken doğum ile sonuçlanması ve bebeğin kaybı çiftlerde ciddi anlamda psikolojik travmaya neden olan talihsiz bir durumdur. Böyle bir durumla karşılaşan çiftlerin aklına ilk gelen soru büyük olasılıkla ne zaman yeniden denemeye başlayabilecekleri ve aynı sorunu yeniden yaşayıp yaşamayacaklarıdır.

İkinci sorunun kesin bir cevabı ne yazık ki yok. Düşük ya da erken doğum her gebelikte görülebilecek komplikasyonlar arasında ancak ne zaman denemeye başlanabileceği konusunda artk elimizde daha fazla bilimsel kanıt var.

Her ne kadar biz hastalarımıza bu şekilde öneride bulunmasak da sadece Türkiye’de değil Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde düşük ya da erken doğum nedeni ile gebeliği sonlanan kadınlara doktorları bir sonraki gebelik için en az 3 ay beklemelerini öneriyorlar. Oysa bu şekilde bir yönlendirme yapabilmek için elde yeterli bilimsel veri yok.

Öte yandan bizim “beklemenize gerek yok hemen gebe kalabilirsiniz” şeklindeki önerilerimiz dünyadaki en saygın bilimsel dergilerden biri olan Obstetrics and Gynecology dergisinin 11 Ocak 2016 tarihli sayısında yayınlanan bir çalışma ile destekleniyor. Bu çalışmaya gore gebelik kaybı yaşayan kadınların yaygın inanışın aksine yeniden hamile kalmak için belirli bir süre beklemelerine gerek yok.Tam tersine kısa süre içinde gebe kalmak canlı ve sağlıklı bebek doğum şansını arttırıyor.

Çalışmayı yöneten Amerikalı bilim adamlarından Dr. Enrique Schisterman gebelik kaybı sonrası kontrole gelen hastaların en sık ne zaman yeniden gebe kalabileceklerini sorduklarını ve çoğu doktorun en az 3 ay beklemeleri yönünde öneride bulunduğunu belirtiyor ve bu öneriyi destekleyecek hiç bir bilimsel veri olmadığını ekliyor.

Söz konusu araştırmada gebeliğin ilk 20 haftası içinde kayıp yaşayan 18-40 yaş arası 1.083 kadın incelemeye alınmış. Bu kadınların yarısından fazlası bebeklerini gebeliğin ilk 9 haftasından önce kaybeden kadınlarmış. Araştırmacılar bu kadınları gebelik kaybından sonra 6 ay süre ile takip etmişler ve eğer bu süre içinde kadın gebe kalır ise takiplerini doğuma kadar devam ettirmişler.

Kadınların %76’sı gebelik kaybından sonraki ilk 3 ay içinde doktorlarının önerisinin aksine yeniden gebe kalmak için denemeye başladıklarını bildirmişler. Üç ay bekleyen grup ile karşılaştırıldığında denemeye erken başlayanların daha kolay gebe kaldığı (%69’a karşı %51) ve erken deneyenlerde canlı bir doğum ile sonuçlanan gebelik oranının %53 öldüğü bulunurken, bu oran denemeye daha geç başlayanlarda daha düşük olarak saptanmış (%36)

Her iki grup arasında gebelik komplikasyonları açısından anlamlı bir fark izlenmemiş

Yazarlar yaygın inanışın tersine bir gebelik kaybından sonra kadın vücudunun yeniden toparlanmak için uzun bir zamana gereksinim duymadığını aksine hemen yeni bir gebeliğe hazır olduğunu belirtiyorlar.

Öte yandan fizyolojik açıdan beklemeye gerek olmasa da yeniden denemeden önce çiftlerin psikolojik açıdan yaşadıkları kaybın üstesinde gelebilmek için zamana gereksinim duyabilecekleri belirtiliyor.

Sonuç olarak bu araştırma bizim yıllardır bu tür hastalardaki “beklemeye gerek yok biran önce denemeye başlayın” şeklindeki yaklaşımımızı bilimsel açıdan da destekliyor