Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Doğum sonrası cinsel yaşam

Doğum sonrası bebeğe ve anneliğe alışıp işler yavaş yavaş yoluna girdiğinde gebelik öncesi yaşama dönüş serüveni başlar. Küçük bir ipucu: işler asla ve asla eskisi gibi olmayacak ama yeni ve büyük olasılıkla daha yorucu ama bir o adara da keyifli bir hayat sizi bekliyor. Bu yeni “normal” hayata dönüşün bileşenlerinden biri de cinsellik.

İlşiki sırasında canım acıyacak mı?, vajinam çok mu gevşemiştir, eşim yine benimle birlikte olmaktan keyif alacak mı? Peki ben keyif alacak mıyım? gibi sorular hemen bütün yeni annelerin aklını kurcalar. Oysa çoğu zaman bu endişeler yersizdir. İşte doğum sonrası seks ile ilgili gerçekler.

Ne zaman seks yapabilirim?
İster normal doğum yapmış olun isterseniz sezaryen vücudunuzun kendini yeniden toparlamaya ihtiyacı vardır. Lohusalık adı verilen bu dönemde rahim ağzı kapanıp eski haline döner, kanama kesilir ve varsa dikiş ve yaralar iyileşir.Bu nedenle doğum sonrasında kanamanız bitinceye kadar cinsel ilişkiden uzak durmanız gerekir.

Kanama rengi giderek açılarak akıntı şeklinde doğumu takiben bir süre daha devam eder. Buna losi adı verilir. Doğum sonrasındaki kanama ve akıntının nedeni plasentanın ayrıldığı dokunun iyileşme sürecidir. Kanama ve akıntı devam ederken cinsel ilişkiye girmeniz enfeksiyon riskinizi çok arttırır. Genelde lohusalık dönemi sona erinceye kadar cinselliğe izin verilmez.

Bunun dışında önemli bir kriter de sizin kendinizi hazır hissedip etmediğinizdir. Bazı kadınlar birkaç hafta içinde cinsellik isteği duyarken bazı kadınlarda isteğin geri gelmesi aylarca sürebilir. Anketler doğum sonrası 3. ayda çiftlerin çok büyük bir kısmının seks yaptığını çok azının ise ilk 6 ay hiç ilişkiye girmediğini göstermektedir.  Kendinizi hazır hissetmiyorsanız bile eşiniz ile birbirinize sarılıp dokunarak ve birbirinize fiziksel olarak temas ederek yakınlaşmayı deneyebilirsiniz.

Canım acıyacak mı?
Hayatında ilk cinsel deneyimini yaşamadan önce hemen her kadının akılını kurcalayan ve endişelendiren canım acıyacak mı  korkusu ilk ilişkiden sonra yerini zevke bırakır. Pek çok kadın bir daha asla böyle bir edişe yaşayacağını düşünmez. Oysa tüm dünyada kadınlar doğum sonrasında aynı edişeyi yaşıyorlar.

Terme kadar ulaşan bir hamilelik yaşamak ve doğum yapmak rahmi yerinde tutan bağların bir miktar gevşemesine ve neticede dokuların biraz sarkmasına neden olur. Doğum yapmış kadınlarda ilişki sırasında penisin rahimi ittirmesi bazı kadınlarda rahatsızlık yaratabilir ancak bu kesinlikle acıya neden olmaz. Yaşanan bu rahatsızlık pozisyon değiştirtirilerek giderilebilir.

Doğumdan sonra doktorunuz genelde 6 hafta süre ile ilşikiyi yasaklar. Bu sürenin sonunda yapılan kontrolde her hangi bir sorun çıkmaması durumunda cinsellik için yeşil ışık yakılır. Bu zamandan sonra yaşana cinsel ilişkinin acı vermemesi gerekir. Eğer gerçekten acı oluyorsa yendien muayene olup altta yatan başka bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır.

Epizyotomi ya da yırtık olan kadınlarda nedbe dokusu acıya neden olabilir.

Öte yandan fiziksel olarak hazır olmanız ruhsal anlamda hazır olduğunuz anlamına gelmez. Hem yorgunluk hem de bebek ile ilgili endişeler sizi cinsellikten soğutur. Emzirmeden sorumlu olan prolaktin hormonu da cinsel isteği azaltır. Aslında belki de bu durum doğanın hemen yeniden hamile kalmanızı engellemek için aldığı bir önlemdir.

Vajinam gevşeyecek mi?
Evet. Her ne kadar vajina çok esnek bir organ olsa da doğum sonrasında kaçınılmaz olarak gevşeyecektir ancak bu durum kadınların çok büyük bir kısmında hiçbir sorun yaratmaz.

Bu gevşemeyi bir miktar azaltmak ve vajina kaslarınızı güçlendirmek için kegel egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Bunun için idrar yaparken kullandığınız kasları arka arkaya gevşetip kaşmanız gereklidir. Kegel egzersizleri deneyim ile daha iyi yapılabilen egzersizlerdir. Üstelik bunları cinsel ilişki esnasında da yapabilirsiniz.

Vajinal kuruluk yaşayacak mıyım?
Doğum sonrasında kandaki kadınlık hormonu seviyeleri en alt düzeyine iner. Vajina dokusu östrojen adı verilen bu kadınlık hormonuna bağımlı salgı bezleri içerdiğinden doğum sonrası ve emzirme süresince kuruluk olması doğaldır. Her kadın kuruluk sorunu yaşamaz ancak sizde böyle bir durum söz konusu ise piyasada satılan her türlü şu bazlı kayganlaştırıcıyı güvenle kullanabilirsiniz.

Genital bölgemin görüntüsü bozulacak mı?
İşte kadınları en çok endişelendiren konulardan birisi. Doğum sonrasında özellikle de epizyotomi yapılan ya da büyük yırtıklar oluşup dikiş ile onarılan doğumlar sonrasında kadınlar genital organlarının görüntüsünün bozulacağından çok endişelenirler. Hatta sırf bu endişe nedeni ile eşinden utanıp ilişkiden kaçınan kadınlar vadir. Oysa vajina tabiri caiz ise çok arsız bir dokudur ve çok çabuk ve güzel iyileşir. Doğumdan hemen sonra ödemli. koyu renkli ve her zamankından farklı görünen genital bölge 4-6 hafta içinde eski haline döner. Epizyotomi özenli ve estetik bir şekilde dikildiğinde ancak çok dikkatle bakıldığında fark edilebilir. Ancak yara iyileşmesinde kişisel farklılıkların çok önemli olduğunu, bazı kadınlarda keloid adı verilen nedbe dokusu oluşumuna meğil olduğu ve bariz iz kalabileceği akılda tutulmalıdır. Ancak bu durum ile çok nadir karşılaşılmaktadır. Yine bazı kadınlarda epizyotomi ya da dikiş ile ilgili komplikasyon ortya çıkar ise yine iz kalabilir ancak bunlar büyük ölçüde estetik operasyonlar ile düzeltilebilir.

Sezaryen sonrası ile normal doğum sonrası arasında cinsel yaşamın başlaması açısından bir fark yoktur. Her iki durumda da 6 hafta sonra seks yapılabilir.

Çok nadiren eşinin normal doğumuna giren baba canını acıtacağı korkusu ile ya da doğumun yarattığı psikolojik etkiye bağlı olarak eşi ile cinsel ilişkiye girmek istemeyebilir. Bu durum genelde bir süre sonra kendiliğinden düzelir.

Doğumdan 6 hafta sonra eğer herhangi bir komplikasyon yoksa cinsel yaşantınıza dönebilirsiniz ancak emzirmenin etkili bir doğum kontrol yöntemi olmadığını ve adet kanamaları başlamadan bile yeniden hamile kalan pekçok kadın olduğunu aklınızdan çıkarmayın