Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

BAŞLIK

İntihal bilimsel yayınlarda çalıntı apartma, başkasının emeğini izinsiz olarak kullanmak yoluyla yapılan hırsızlık anlamına gelmektedir Açıldığı günden beri konusundaki lider sitelerden birisi olan mumcu.com kadın sağlığı ve gebelik sitesinin ve yine kendi konusunda önemli bir açığı kapatan ve bu konudaki düzeyli bazı sitelerin içeriği, bazı sorumsuz site yöneticileri tarafından çalınmaktadır..

Aralarında doktorların da bulunduğu bu kişiler mumcu.com sitesinin ve yine kadın sağlığı ve gebelik konularında kullanıcılar tarafından en iyi içerik ödülü almış bir başka sitenin içeriğini bire bir kelimesine bile dokunmadan çalmakta ve yazarların kendi görüşlerini belirttikleri yazıları dahi kendi görüşüymüş gibi sitelerinin ana sayfasından utanmaksızın yayınlamaktadır. Üstelik konusunda en geniş içerikli site şeklinde lanse ettiği sitelerinde yine utanmadan telif haklarından söz etmektedir.

İntihal yani bilimsel hırsızlığın amacı fazla emek harcamadan, kolay kazanç ve çıkar sağlamaktır ve hırsızlıktan hiçbir farkı yoktur ve gelişmiş ülkelerin pek çoğunda “adi” hırsızlıktan bile daha ağır bir suç olarak kabul edilir.

Bilimsel içeriğine güvendiğiniz bu sitelerin yazarları bu bilgi kaynaklarını oluşturmak için çok büyük bir maddi ve manevi külfetin altına girmektedirler. Her bir yazı uzun araştırma ve değerlendirmelerin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde ne yazık ki pekçok konuda olduğu gibi fikir ve sanat eserlerinin korunması konusunda da açıklar vardır ve yasalar yetersiz kalmaktadır. Kullanıcılardan ricamız bu tür “hırsızlıklara” prim vermemeniz ve bilimsel hırsızlık yani intihal yaptığını fark ettiğiniz siteleri protesto etmenizdir. Bilgi çalanların sağlığınızı da çalmasına izin vermeyin.

Dr. Alper Mumcu
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

 

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”4″]