Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Dehidratasyonun önüne nasıl geçebilirim?

Günlük sıvı gereksiniminizi karşılamak için günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz. Yapacağınız hafif egzersiz ve aktivitenin her 1 saati için fazladan 1 bardak daha su içmelisiniz. Meyve suları almanız gereken sıvının bir kısmını oluşturabilir ancak bunalrın yüksek miktarlarda kalori içerdiğini unutmamalısınız. Kahve, kola ve çay gibi kafeinli içecekler sıvı alımı olarak kabul edilmez çünkü bunlar idrar söktürücü etkiye de sahiptirler ve aldığınızdan daha fazla sıvıyı idrar olarak kaybetmenize neden olurlar. Su içmekten çok hoşlanmıyorsanız birkaç bardağının içine limon vs. sıkarak değişik tatlar elde edebilirsiniz. Sıvı alımınız yetersiz olduğunda dehidratasyon tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir.

Dehidratasyon belirtilerini öğrenin, bunlardan en bariz olanları ağızda ve burunda kuruluk ile idrar renginde koyulaşmadır.

Uçak yolculuğu kabin içindeki hava çok az miktarda nem içerdiği için dehidratasyona neden olabilir. Uçuş boyunca yeterli miktarda su içmeye dikkat edin.

Az nem kadar fazla nem de aşırı terlemeye, sıvı kaybına ve sonuçta dehidratasyona neden olabilir. Sıcağa bağlı sıvı kaybı varlığında elektrolit içeren soda gibi sıvılar alabilirsiniz.

Hamilelik sırasında su içmenin tek amacı dehidratasyonu önlemek değildir. Su besin maddelerinin kan yolu ile bebeğe taşınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda sistit, kabızlık ve hemoroid oluşmasını da engeller. Çelişki gibi görünse de hamilelik sırasında ne kadar çok su içerseniz vücudunuzun su tutma olasılığı da o ölçüde azalır.