Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Çocuk sahibi olma kararında doğru kişiyi bulmak kariyerden daha önemli

literature2

Teknolojideki değişim ve gelişmelerin özellikle son 10 yılda gündelik hayatımızda yarattığı değişim inkar edilemez. Akıllı telefonlardan televizyonlara, kendi kendine park eden otomobillerden akıllı evlere ve ev aletlerine kadar geçmişte sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz pek çok şey artık gerçek.

Teknoloji sadece gündelik hayatta değil tıp alanında da pek çok değişikliğe neden oldu. Üreme sağlığı da doğal olarak bu değişimlerden fazlası ile etkilendi. Son birkaç yılda üremenin en önemli bileşeni olan kadın yumurta hücrelerinin dondurulup saklanması ve ileriki bir tarihte gebe kalmak için kullanılması ile ilgili yaşanan bilimsel gelişmeler ve yasal düzenlemeler özellikle gelişmiş ülkelerdeki üreme hızının azalması konusunda, bir çözüm alternatifi olarak gündeme geldi

Tip ve özellikle üreme sağlığı alanında dünyanın en iyileriden biri olan ülkemizde de yasal düzenlemeler ile birlikte bazı şartlar karşılandığı taktirde kadınların ileride kullanılmak üzere yumurtalarını dondurup saklatmalarına izin verildi.

Birkaç yıl önce Google, Facebook gibi dünya devi firmaların kadın çalışanlarının yumurta dondurma masraflarının karşılayacağını ilan etmesi tüm dünyada ilgiyi bu alana çekmişti. Büyük firmaların kadın çalışanlarına bu hakkı tanımasının altında yatan neden, genç yaşta ve mesleğinin başındaki kadınların kariyerlerinde yükselene kadar çocuk yapmayı istemeyeceği ve bu konuyu aklından çıkardıklarında işyerinde daha verimli çalışabilecekleri tezi üzerine kuruluydu.

Oysa İngltere’de yapılan yeni bir çalışma durumun aslında sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu

Sociological Research Online’da yayınlanan çalışmada 32-44 yaş arası ve %40’i üniverisite mezunu 31 kadına neden yumurtalarını dondurdukları ile ilgili sorular yöneltilmiş.

British Science Festival’de sunulan bu küçük ve dar kapsamlı araştırmada, kanser tedavisi gibi tıbbi nedenler dışında sosyal nedenler ile yumurtalarını donduran kadınlarda, çocuk yapmayıp bu süre içinde kariyerde ilerleme değil de, çocuk sahibi olmayı isteyeceği Bay Doğru’yu bulamamış olmanın yumurta dondurmanın arkasındaki asıl motive edici faktör olduğu görülmüş.

Yani bir başka deyişle bu kadınlar çocuk sahibi olmayı isteyeceği doğru kişiyi bulduğunda kariyeri ikinci plana iterek öncelikle çocuk sahibi olmak isteyeceklerini belirtmişler.

Araştırmayı yürüten Kylie Baldwin görüştüğü kadınların hepsi olmasa da çoğunun yumurtalarını dondurmaya karar vermeden birkaç yıl önce yavaş yavaş anne olma isteği duymaya başladıklarını ancak bunu engelleyen en önemli faktörün iyi bir baba olacağını düşündükleri partnerin eksikliği olduğunu dile getirmişler.

Kadınların bir kısmı ise güzel giden bir ilişkileri olmakla birlikte konu çocuk sahibi olmaya geldiğinde sevgili ya da eşlerinin bunu istememesi nedeni ile ilişkinin sona erdiğini ve bu nedenle yumurta dondurma seçeneğini tercih ettiklerini belirtmişler.

Her yıl tüm dünyada giderek artan sayıda kadın yumurta dondurma işlemine başvuruyor. İngiltere’de 2001 yılında toplam 29 kadın yumurtalarını dondurmuşken 2014 yılında bu sayı 816 olarak kayıtlara geçmiş.

 

Kaynak:
http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2016/august/women-are-freezing-eggs-so-they-can-find-the-right-partner-research-finds.aspx