Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Sezeryan sonrası cinsel yaşam

Sezeryan sonrası cinsel yaşantıya yeniden başlamak için pek çok kadın doktorunun doğum sonrası kontrolü takiben bunu güvenli bularak izin vermesini bekler.

Güvenli dönemin ne zaman başladığı ile ilgili net bir veri olmamakla birlikte düzenli takiplere giden hastalar için bu süre çoğu zaman altı haftadır. Çünkü doğum sonrası kontrol genelde altıncı haftada yapılmaktadır.

Öte yandan yapılan bir araştırmada 1500 kadına anket uygulanmış ve bunların yaklaşık %53’unun doğumdan sonraki ilk 6. hafta içersinde cinsel ilişkide bulunmaya teşebbüs ettiği ortaya konmuştur.

Herkesin iyileşme süresi ve hızı farklı olmakla birlikte genelde doğumu takip eden ilk 4-6 hafta hassasiyet, zaman zaman ağrı, vajinal kanama, halsizlik, ve isteksizlik ile geçen bir süredir. Bu nedenle çoğu kadın zaten cinsel ilişki düşünecek durumda değildir.

Doğum sonrası ilk seferler biraz kuruluk ve buna bağlı olarak ilişki sırasında ağrı ve acı olması doğaldır. Cinsel aktivite esnasında ağrı ya da huzursuzluk varsa ilişkiye devam etmemek daha iyidir. Kuruluk çok ciddi boyuttaysa vajinal kayganlaştırıcı kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur.

Yapılan bir araştırmada kadınların %80’ı üçünün doğumdan sonraki ilk üç ay içersinde ilişki sırasında problem yaşadığı, ağrı ve hassasiyet duyduğu gösterilmiştir.

Yine bir başka araştırma ise doğum şeklinin yanı sezeryan ya da vajinal doğum olmasının, cinsel yaşantı üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisinin olmadığını ortaya koymuştur. Buna karşılık bir başka çalışmada ise vajinal doğum yapan kadınların cinsel yaşantısının sezeryan ile doğum yapanlarla karşılaştırıldığında daha erken başladığı gösterilmiştir.

Sonuç olarak sezeryan ile doğum sonrasında cinsel yaşantıya yeniden başlamak için uygun zamanın ne olduğu konusunda fikir birliği yoktur. Ancak hem rahim hem de ciltteki kesinin iyileşmesi zaman gerektirir. Erken dönemde bu bölgeler enfeksiyona meyıllıdır. Bu nedenle ister Vajinal doğum olsun ister sezeryan ile doğum olsun cinsel yaşantının başlaması için altı hafta sonraki doktor kontrolünü beklemeniz ve doktorunuzdan onay aldıktan sonra başlamanız önemlidir.