Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Erkekler hamilelik sırasında cinsel ilişkiden korkuyorlar!

literature2
Journal of sex and marital therapy dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre erkeklerin çoğu hamilelik sırasında cinsel ilişkinin bebeğe zarar verebileceğinden korkuyorlar.

Bu çalışmada araştırmacılar 20 ila 46 yaşları arasında, partnerleri yaklaşık 38 haftalık gebe olan 105 erkeği mercek altına almışlar gebeliğin cinsel yaşantılarını nasıl etkilediğini incelemişler.

Çiftlerin önemli bir kısmı kadın hamileyken daha az cinsel ilişki yaşadıklarını belirtmişler ancak bunun nedenin cinsel ilişkinin zevksiz olmasından kaynaklanmadığını belirtmişler. Erkeklerin yarısından fazlası cinsellikten ve genel anlamda ilişkilerinden büyük ölçüde tatmin olduklarını belirtilmiş. Buna rağmen cinsel ilişki sıklığının azalması çok enteresan bir nedene bağlanmış: erkeklerin yüzde 81 i ilişkinin bebeğe zarar vereceğini düşünüyormuş. Gebeliğin son dönemlerinde cinsellikten kaçınmanın diğer nedenleri arasında erken doğumu başlatmaktan çekinme ve partnerin isteksizliği geliyormuş.

Bu korku anlaşılır olmakla birlikte herhangi bir komplikasyon olmadığı durumlarda gebeliğin herhangi bir döneminde cinsel ilişkinin hiçbir sakıncası yoktur.

Anne açısından konforlu ve tolere edilebilir olduğu müddetçe tüm gebelik süresince cinsel ilişki güvenli olarak kabul edilir.

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde direkt sırt üstü yatmak önerilmediği için cinsel ilişki sırasında bu tür pozisyonlardan kaçınılmalıdır.

Rahim ağzı kapalı olduğu için ilişki sırasında bebeğe zarar vermek pek olası değildir aynı şekilde bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısı dış etkenlere karşı mükemmel bir şekilde korur.

Bazı durumlarda doktor cinsel ilişkiyi özellikle önerebilir. Beklenen doğum tarihi geçen,yani  gün aşımı olan kadınlarda cinsel ilişki sırasında erkeğin semeninde bulunan prostoglandin adı verilen maddeler rahim kasılmalarını başlatabilir.

Öte yandan libido yani cinsel istek her kadında değişiklik gösterir bazılarında artarken bazılarında azalabilir.

Rahat hissettiğiniz sürece, canınız istediği müddetçe ve herhangi bir komplikasyon söz konusu değilse rahatlıkla tüm gebeliğiniz süresince cinsel ilişkide bulunabilirsiniz.