Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Kapalı rahim ameliyati: Laparoskopik histerektomi

Histerektomi yani rahim alınması ameliyatları tüm dünyada jinekologların en fazla gerçekleştirdikleri ameliyatların başıda gelmektedir.

Her yıl sadece Amerika Birleşik Devletlerinde 600binden fazla histerektomi yapılmaktadır. Uzun yıllardır rahimin alınması için karnın sezaryende olduğu gibi açıldığı abdominal yaklaşım ya da rahim sarkması gibi ek bir sorunu olan uygun hastalarda vajinal yaklaşım tercih edilmekteydi. Günümüzde ise uygun merkezler ve deneyimli cerrahların artması ile birlikte cerrahi aletlerde yaşanılan gelişmeler rahim alınması için kapalı ameliyatların yanı laparoskopik girişimlerin daha fazla tercih edilmesine yol açtı.

Total laparoskopik histerektomi (TLH) ilk kez 1989 yılında yapıldı. Bu tarihten sonra bir süre çok yaygınlaşamadı. Bunda en enemli iki neden cerrahların bu yeni ameliyat tarzında yeterli deneyime sahip olmaması ve laparoskopide kullanılan cerrahi aletlerin çok yeterli olmaması idi. Yıllar içinde artan THL 1997’de tüm histerektomilerin %9.9’unu, 2003’de ise %11.8’ini oluşturmaktaydı.

Günümüzde ise kendi pratiğimizde histerektomilerin hemen tamamı laparoskopik olarak gerçekleştirilmektedir.

Endikasyonları açık histerektomi ile aynıdır. En sık karşılaşılan endikasyon myomlar ve kanama bozukluklarıdır.

Avantajları nelerdir?
Laparoskopik histerektominin açık ameliyata yani abdominal histerektomiye karşı en büyük cerrahi üstünlüğü pelvik anatominin daha iyi izlenmesi, daha kolay çalışma alanı sağlanması ve kanamanın çok daha az olmasıdır. Bu sayede çok daha detaylı cerrrahi yapılabilir.

Hasta açısından avantajları ise hastanede yatış süresinin çok kısa olması (1 gece), ağrının daha az olması, ameliyat sonrası iyileşme süresinin çok daha kısa olması, ağızdan beslenme ve dolaşmaya hemen başlanabilmesi, normal hayata dönüş süresinin anlamlı olarak çok daha kısa olması sayılabilir.

Ayrıca ameliyat sonrası ağrı kesici gereksinimi çok daha az olmaktadır.

Bunun yanı sıra kozmetik açıdan büyük bir dikiş izinin olmaması, tüm ameliyatın 5-10 mm çapında 3 ya da 4 delik ile bitirilmesi ek avantajlar olarak sayılabilir.

Dezavantajı ise ameliyat süresinin çoğu zaman açık ameliyatlara göre biraz daha uzun olmasıdır

Kimlere yapılır?
Genel olarak histerektomi yapılmasına karar verilen tüm hastalarda laparoskopik histerektomi yapılabilir. Konu ile ilgili 27 değişik çalışmanın sonuçlarını bir arada değerlendiren bir metaanalizde kanser olmayan jınekolojik nedenler ile yapılacak histerektomilerde tercih edilmesi gereken yöntemin laparoskopik histerektomi olduğu sonucuna varılmıştır.