Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Bilime ulaşmak kolaylaşacak mı?

Doktorluk mesleğinin en önemli özelliklerinden birisi sürekli devam eden eğitimdir bu eğitimin en önemli ögesi ise dünyanın hemen her yerinde yapılan ve bilimsel dergilerde yayınlanan makalelerdir. Bizler bu makaleleri takip ederek hastalarimiza en güncel bilimsel tedavileri uygulamaya çalışırız.
Ancak halk arasında pek bilinmeyen bir gerçek bu makalelerin yayınlandığı bilimsel dergilerin aboneliklerinin son derece pahalı olduğudur ve dünyada bu dergilerin basımı birkaç yayınevinin tekelindedir.

Bu büyük dergilerde makale yayınlamak hekimler açısından büyük prestij sağlaması dışında herhangi bir maddi çıkar sağlamaz, öte yandan yayınevleri bu dergilerin basımından çok büyük paralar kazanmaktadır. Oysaki bilime ulasmanin bu kadar pahalı olması bilimin varolma amacı ile çelişmektedir.

Işte bu nedenle dünyanın en önemli bilim üretim merkezlerinden birisi olan Harvard üniversitesi her yıl milyonlarca dolara varan dergi aboneliklerinin getirdiği mali yükü hafifletmek ve bilimin daha ulaşılabilir hale gelmesini sağlamak amacıyla kendi mensuplarını yaptıkları çalışmaları herkese açık ve ücretsiz mecralarda yayınlanmaya teşvik etme kararı aldı.
Umarım bu karar bir an önce yaşama geçer ve diğer bütün bilimsel kurumlara örnek olur

http://www.theguardian.com/science/2012/apr/24/harvard-university-journal-publishers-prices