Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Bebek planlarken bunu yapmayın

literature2

Bir bebek sahibi olmaya karar vermek insanın hayatında verdiği en önemli kararlardan birisi belki de en önemlisidir. Bu karar son derece heyecan verici olduğu gibi eğer umduğunuz kadar çabuk gerçekleşmezse aşırı derecede stres verici de olabilir. Aylar geçtikçe ve umutla beklerken adet kanamanız başlayınca stres de ister istemez artar. Oysa gebelik çoğu kadın için karar verildiği anda gerçekleşen bir olay değildir.

Peki stres artışı gebe kalmayı geciktiriyor olabilir mi?
İşte Ohio Üniversitesi Wexner Tip Fakültesinde bazı araştırmacılar bu sorunun cavabını merak etmişler ve 2005-2009 yılları arasında 501 çifti takibe almışlar ve gebe kalmaya çalışırken 12 ay boyunca izlemişler.

Araştırmaya dahil olan kadınlar çalışmaya dahil oldukları ertesi günün sabahında ve çalışmaya dahil olduktan sonra gördükleri ilk adet kanamasının ilk sabahında tükürük örneklerini vermişler. Bu örneklerde stresin kandaki belirteçleri olan kortizol ve alfa-amilaz düzeyleri ölçülmüş. Gebe kalmak için geçen süre ise ayrıca not edilmiş

Sonuçlar aslında bugüne kadar bildiklerimiz ile uyum içinde. Yani gebe kalmaya karar verdiğinde daha yüksek stres yaşayan kadınların gebe kalma şansları daha düşük bulunmuş. Bu kadınlar düşük strese sahip kadınlar ile karşılastrildiğında 1 yılın sonunda infertilite tanısı alma riskleri ise 2 kat fazla çıkmış.

Gebe kalmaya çalışıp aylar geçince stres artıyor ve stres artınca gebe kalma şansı azalıyor sonuçta içinden çıkılması zaman zaman oldukça güç olabilen bir kısır döngüye giriliyor.

Bu yüzden gebe kalmaya karar veren kadınların stres yönetimi konusunda bilgilenmeleri ve eğer mümkün ise stres ile mücadele konusunda eylemde bulunmaları birinci öncelik gibi görünüyor.

Bir başka deyişle gebe kalmaya çalışan kadınlar stresi ciddiye almalı ve bu konuda adım atmaktan kesinlikle kaçınmamalı.

Stres ile mücadele ve stresi azaltmak hemen şipşak yapılabilecek bir olay değil. Günümüz şehir hayatında biu çoğu zaman oldukça zor ve yaşam tarzında değişiklik gerektiyor

Bu sorun ile mücadele etmek için profesyonel yardım almak, yoga, meditasyon, psikolojik destek gibi değişik alternatifleri mutlaka gözden geçirmek gerekiyor

Stres ile mücadelede etkinliği kanıtlanmış yöntemlerden ikisi düzenli fiziksel aktivite ve meditasyon.

Günde 20-30 dakika süre ile yapılacak yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi aerobik aktivitelerin kan kortizol düzeyini düşürdüğü biliniyor

Yine derin nefes alıp verme ve meditasyon endişe ve stres ile mücadelede en kolay ve etkin yöntemlerden birisi

Eğer 35 yaşından gençseniz ve 1 yıl geçtiği halde hamile kalamadıysanız ya da 35 yaşından büyük ve 6 aydan fazla süredir bebek sahibi olabilmek için çabalıyorsanız artık doktorunuz ile görüşüp profesyonel fikir alma vakti gelmiş demektir.

 

  • Preconception stress increases the risk of infertility: results from a couple-başed prospective cohort study—the LİFE stüdy Hum. Reprod. (2014) 29 (5): 1067-1075.