Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Amerikan kadınları arasında anne olma yaşı hala daha yüksek

literature2

Amerika Birleşik Devletleri nüfus sayımının fertilite raporu geçtiğimiz haftalarda yayınlandı.

Bu raporun en çarpıcı kısmı tarihte ilk kez 25-29 yaş arası kadınların %53.8’inin çocuk sahibi olmaması. Benzer şekilde tarihi bir rekor olarak kayda geçen bir başka sonuç da 30 34 yaş arası kadınların %30.8’inin henüz doğum yapmamış olması.

Bu kadınların çok büyük bir kısmı üniversite mezunu ve bekar.

Yine bu rapordan elde edilen verilere göre ortalama yetişkin bir Amerikalı kadının üniversite mezun olma olasılığı ortalama yetişkin bir Amerikalı erkeğe göre daha yüksek. Bir başka değişle Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların üniversiteye gitme oranı erkeklere göre daha fazla. Buna paralel olarak bekar kadınlar arasında aileleriyle birlikte yaşayanların oranı bekar erkeklere göre daha az.

Bu veriler erkek egemen toplumdaki rollerin giderek değiştiğini gösteriyor. Kariyerimde başarılı olmak benim için her şeyden önemlidir diyen kadınların oranı %66 iken erkeklerde bu oran %59 civarında.

Aynı zamanda başarılı bir evlilik hayattaki en önemli şeylerden birisidir diyen kadınların oranı %60 iken erkeklerde bu oran %47.

Ancak buna rağmen kadınlar kariyerlerini çok şeyden önemli gördüklerinden, ve kariyer basamaklarını benzer yaştaki erkeklerle kıyaslandığında daha hızlı tırmandıklarından evlenmek ve çocuk sahibi olma konusunda biraz gecikiyorlar.

Artan yaş ile birlikte gebe kalma şansı azaldığından bu durum Üreme sağlığı ile ilgili ciddi endişeleri de beraberinde getiriyor.