Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Amerika’lı bebekler artık kutuda uyuyor

literature2

1930’lu yıllarda Finlandiya’da başlayan bir akım günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’ne sıçradı.

Ailelerin gebelik sırasında doktora gitme alışkanlığı kazanması için 1930’lu yıllarda başlatılan bir uygulama günümüzde hala devam ediyor. İlk 4 aylık dönemde doktora muayeneye giden gebelere içinde bebek kıyafeti, battaniye ve bazı bebek ürünlerinin bulunduğu bir kutu veriliyor. Bu kutu dogumdan sonra bebeklerin içinde yatırıldığı bir beşik gibi kullanılıyor.

Yıllar önce başlayan bu uygulamanın bir amacı da beşik alacak parası olmayan annelerin bebeklerini kendi yataklarında yatırmalarının önüne geçmek, çünkü annesinin yatağında yatan bebeklerde, yani aynı yatağı paylaşma durumunda ani bebek ölümü sendromu çok sık görülüyor.

1930’larda, nerdeyse doğan her 10 bebekten birinin ilk yaşgününü kutlayamadan öldüğü Finlandiya günümüzde bebek ölümlerinin en az olduğu ülkelerin başında geliyor.

Bu güzel ve değişik uygulama son dönemlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde de giderek yayılıyor.

New Jersey eyaleti bu yıl 105.000 kutu dağıtmayı planlıyor.Ohio 140 bin, Alabama ise 60.000 bebek kutusu dağıtacağını açıkladı. Kutular Kaliforniya merkezli Baby Box Co. şirketi tarafından üretiliyor. Şirket ayni zamanda web sitesinde halka yönelik eğitici videolar da yayınlıyor.