Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Akıllı telefon uygulamaları gebe kalma zamanını saptamada yetersiz

literature2

Modern çağın hayatımıza soktuğu en önemli yeniliklerden bir tanesi de akıllı telefonlar. Günümüzde hemen hemen herkesin bir akıllı telefonu var. Akıllı telefonların olmazsa olmazı ise aplikasyonlar. Aklınıza gelecek hemen her konuda akıllı telefonlarda ya da tabletlerde kullanılabilecek uygulamalar mevcut.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada akıllı telefon kullanıcılarının yaklaşık yarısının sağlık ile ilgili uygulamaları indirdiği ortaya konmuş.

Ancak konu üreme ile ilgili uygulamalara geldiğinde bunların pek çoğu gebe kalma ya da kalmama konusunda kullanıcılara sanıldığı kadar yardımcı olamıyor.

Washington DC de bulunan Georgetown Universitesi tıp fakültesinden Dr. Marguerite Duane başkanlığındaki bir ekibin yaptığı araştırmada Üreme sağlığı ile ilgili yüzden fazla uygulama incelenmiş.

Araştırmacılara göre üreme çağındaki pekçok kadın gebe kalmak ya da gebelikten korunmak için bu tür uygulamalara başvuruyor.

The American Congress of obstetricians and gynaecologists Üreme farkındalığını “Bir kadının adet döngüsünün hangi dönemlerinde gebe kalma olasılığının bulunduğunu bilmesi ve anlaması” olarak tanımlıyor.

Akıllı telefonlarda kullanılan uygulamaların pek çoğu üreme farkındalığını kullanan algoritmalar üzerinden çalışıyor.

Uygulamaların hemen hepsi kullanıcıların adet döngüsünü takip ederek gebe kalma olasılığının en yüksek olduğu yumurtlama anını kullanıcıya bildirmek sureti ile işlev görüyor.

American Board of family medicine dergisinde yayınlanan bu çalışmada gebe kalma gününü gösterdiği iddia edilen 95 uygulama incelenmiş.

Uygulamalardan 55 tanesi zaten kendilerinin güvenilir bir uygulama olmadığı ve gebelikten korunmak için kullanılmaması gerektiğini baştan kabul eden uygulamalarmış ve bu nedenle araştırma dışı bırakılmışlar.

Geri kalan uygulamalar ise on kriter gözetilerek incelenmiş ve bunlardan sadece altı tanesinin hedeflenen amaca uygun şekilde gebe kalmak için riskli olan günleri doğrulukla tespit edebildiği gösterilmiş.

Bu çalışmadan elde ettikleri sonuçlara göre araştırmacılar gebe kalmak ya da gebelikten korunmak için akıllı telefon uygulamalarına tam anlamı ile güvenilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.

KAYNAK
The Performance of Fertility Awareness-based Method Apps Marketed to Avoid Pregnancy. Duane M1, Contreras A2, Jensen ET2, White A2. J Am Board Fam Med. 2016 Jul-Aug;29(4):508-11. doi: 10.3122/jabfm.2016.04.160022.