Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

7. Hafta – Bebeğin beyni oluşuyor

Siz hala dışarıdan birşey fark etmesenizde embryonuzda hummalı faliyet devam etmektedir. Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu bir fasülye tanesi kadar olacaktır. Eğer rahimin içine direk olarak bakma ya da bir kamera yerleştirme şansınız olsa idi göreceğiniz tıpkı bir fasülye tanesi gibi bir cisim olacaktı.

Bu fasülyenin tepe kısmına dikkat ettiğinizde iki küçük siyah noktacığı fark edebilecektiniz. İşte bu iki küçük nokta bebeğinizin gözleri olacaktır, hatta gözün ağ tabakası olan retina oluşmaya başlar.Biraz daha kenarda yer alan topluiğne başından küçük çukurluklar da kulaklar olarak gelişecektir.Bu organlar hem denge hem de işitmede görev alır. İlkel bir ağız ve dil fark edilebilir.

Yine bu haftada kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlar. İnce bir tabaka halinde deri belirir. 30-40 somite ulaşılır.

Beyin 3 ana kısmına ayrılır.Bu haftada en hızlı büyüyen doku beyindir ve kabaca bir tahminle her dakikada 100 yeni sinir hücresi oluşmaktadır. Doğum anında biğ bebeğin beyninde ise 100 milyardan fazla nöron bulunmaktadır.

Tiroid bezi gelişimini sürdürür, lenfatik sistem ilk defa oluşmaya başlar.

Kalp kısımları plasma ve kan hücreleri ile dolar.Kan dolaşımı başlamıştır.Şimdilik iki bölümden oluşan kalp dakikada 150 defa atmaktadır. Doppler ultrason ile bebeğinizin kalp atımını doktorunuz size dinletebilir.

Akciğer gelişimi devam etmektedir.

Safra kesesi, mide, barsaklar ve pankreas gelişimini sürdürür.

Plasentadan gelen kan karaciğere ulaşır. Amniyon connecting stalk’ı çevreler ve içine alır. Connecting stalk daha sonra erişkinde umbilikal vesicle adı verilen bir oluşum olarak kalır.

Kol tomurcukları artık oldukça belirgindir buna karşılık bacak tomurcukları yeni oluşmaya başlar. Embryo artık tamamen amniyon kesesi içinde yerleşmiştir.Somitler kas ve kemikleri oluşturmak üzere farklılaşmaya başlar.

Dışarıdan gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 1-2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.

Bulantı ve kusmalar çok şiddetli ise eşinizden sabahları siz yataktan kalkmadan önce, size kraker türü şeyler getirmesini isteyebilirsiniz. Bu hem O’nun sizi anlamasına yardımcı olacak hem de sizin eşinizin desteğini hissetmenize yarayacaktır. Tuzlu krakerler ise bulantılar için en uygun besin maddeleridir.

Hormonların etkisi ile memelerde aşırı bir büyüme olabilir. Bu son derece normal ve beklenilen bir durumdur. Memeler üzerinde koyu renkli damarlar görünür hale gelebilir.

Sık idrara çıkma, çabuk yorulma, halsizlik, bulatı ve kusma gibi yakınmalar devam edebilir. Reflüye bağlı olarak midede ve yemek borusunda yanma hissedilebilir.

Barsaklar yavaşladığı için kabızlık sık görlür. Lif alımını arttırmak yarar sağlayabilir

 

 

[third]

Bebeğinizin Büyüklüğü
Küçük bir üzüm tanesi kadar

[/third]

[third]

Bu haftada yapılacak testler
Bu haftada eğer hala yapılmadıysa toksoplazma, tiroid, kan sayımı gibi rutin gebelik ile ilgili testler yapılmalıdır

[/third]

[third_last]

[/third_last]

 

[box] Bu sayfada yer alan bilgiler ortalama değerler olup size bir fikir verebilir ancak her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili en doğru bilgiyi size gebeliğinizi takip eden doktorunuz verebilir.[/box]