Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

38. Hafta-Artık çok az kaldı

 

Eğer planlı sezaryen olacaksanız bu haftadan sonra herhangi bir günde güvenle doğumunuzu yapabilirsiniz. Bazı durumlarda normal doğum planlanan gebelerde doktorunuz suni sancı vererek doğumunuzu gerçekleştirebilir.

Bu haftada bebeğinizin kafa çevresi ile arın çevresi yaklaşık olarak birbirine eşittir.Yağ birikimi giderek yavaşladığından kilo alımı da yavaşlar. Aynı şekilde siz de daha az kilo almaya başlarsınız.

Yanakları ve emme kasları tamamen geliştiğinden ve bebeğiniz sürekli içinde yüzdüğü amniyon sıvısını yutar. Bu sıvı ile birlikte sinirim sisteminden, cildinden dökülen hücreler ile tyler barsak içeriğini yani dışkısını oluşturur. Bu dışkıya “mekonyum” adı verilir. Mekonyum koyu yeşil-siyah renkli bir maddedir ve bebek herhangi bir nedenle sıkıntıya girdiğinde ilk olarak kakasını yapar.

Zaman zaman bacaklarınızda elektrik çarpmasına benzer yakınmalar olabilir. Bunun nedeni bebeğiniz hareket ederken ve pelvis içinde yerleşirken rahimin etrafındaki sinirlere dokunmasıdır.

Eşiniz doğuma girmek istemiyorsa onu size eşlik etmesi için ikna etmeye çalışmalısınız. Kadınların çoğu doğum sırasında eşleri yanlarında olduğunda kendilerini çok daha rahat hissederler. Ancak eşinizi çok fazla zorlamayın belki kendisini kan tutuyordur ve bunu size söylemekten çekiniyordur. Bazı kadınlar ise eşlerinin kendilerini o halde görmesi düşüncesinden rahatsız olurlar. Eğer eşiniz doğuma katılmak istiyorsa ancak siz bundan rahatsızlık duyacaksanız eşinize durumu açıkça anlatarak size anlayış göstermesini isteyebilirsiniz. Kendi onaylamadığı halde eşi herşeye rağmen doğuma girmek isteyen kadınlara küçük bir hile önerisi. Gizlice doktoruzla konuşun ve eşinizi içeri almamasını isteyin -:)

 

[box] Günün bilgisi: Amniyon sıvısı  yaklaşık 3 saatte bir kendini yenileyen dinamik ve steril bir yapıya sahiptir. [/box]

[third]

Bebeğinizin Büyüklüğü
Boyu: 49.8 cm
Ağırlığı : 3050 gr üzeri

[/third]

[third]

Bu haftada yapılacak testler
NST ve ultrason (Doktorunuzun gerek görmesi durumunda)

[/third]

[third_last]

Öneri
Bu haftadan sonra artık doğum her an beklenebileceğinden arabanızda benzin olup olmadığını, park yerinden kolaylıkla çıkıp çıkmayacağını sürekli kontrol etmeli ve bunları göze alarak park etmelisiniz. Her türlü duruma hazır olmak için evinize yakın en az 2 taksi durağının ve ambulans merkezinin telefonlarını kolayca görebileceğiniz yerlere mutlaka asın

[/third_last]

 

[box] Bu sayfada yer alan bilgiler ortalama değerler olup size bir fikir verebilir ancak her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili en doğru bilgiyi size gebeliğinizi takip eden doktorunuz verebilir.[/box]