Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

27. Hafta – Göz kırpıyor

27haf1lb13o

Eğer rahim içine bir kamera yerleştirmek ya da direk olarak gözlemek mümkün olabilseydi, bebeğinizin gözlerini görebilirdiniz. Çünkü o’nun göz rengi artık belli ve sıkı durun: size göz kırpabilir. Bu haftaya gelindiğinde bebeğiniz gözünü açıp kapamaya başlıyor. Beyin olgunlaşması hızla devam ediyor ve sese verdiği tepkiler iyice arttı. Boyu 25 santimetreye yaklaştı ve kilosu 1000 gram civarında.

İkinci trimesterın sonu olan 27. haftada solunum ve uyku problemleri yaşayabilirsiniz. Özellikle yattığınız zamanlarda nefes darlığı ortaya çıkabilir. Bu durum bebeğinize herhangi bir zarar vermez ancak siz daha rahat edebilmek için, geceleri yatarken kullandığınız yastık sayısını arttırmalısınız. Çoğu anne adayı bu dönemlerde uykunun dinlenmeden çok sıkıntı yarattığını söylemekteler. Bilinç altında yaşanan endişeler uykuda kabus olarak kendini gösterebilir. Hatta uykuya dalmada büyük zorluklar yaşayabilirsiniz. Tecrübeli anne adayları yatmadan önce yarım saatlik bir yürüyüşün oldukça faydalı olduğunu iddia ediyorlar.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kan basıncınız. Gerçi doktorunuz her kontrolünüzde tansiyonunuzu ölçüyor ancak siz de 3-4 günde bir bunu tekrarlasanız yararlı olur. Zira halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklempsi için riskli döneme girdiniz.

Rutin kontrollerinizde yapılan ultrason incelemelerinde artık bebeğinizi bir bütün olarak göremediğinizi fark etmişsinizdir. Artık bebek bütün olarak değil kısım kısım incelenmekte. Yapılan ölçümler ile kilosu gerçeğe yakın ölçülerde tahmin edilebilmekte.

Bu hafta ile birlikte gebeliğinizin ikinci trimester’ı sona erdi. Yolun büyük kısmı aşıldı.

27haf1lb13o

27 haftalıkken doğan bir bebek

 

 

 

[third]

Bebeğinizin Büyüklüğü
Boyu: 36.5 cm
Ağırlığı : 875 gr

[/third]

[third]

 Bu haftada yapılacak testler
Şeker yükleme testi

[/third]

[third_last]

Öneri: Hala daha yapılmadıysa Hepatit B taramasını yaptırın. Eğer taşıyıcı iseniz doğumdan hemen sonra yapılacak aşı ile bebeğinizi bu tehlikeli hastalıkla yaşamak zorunluluğundan kurtarmış olursunuz.[/third_last]

 

[box] Bu sayfada yer alan bilgiler ortalama değerler olup size bir fikir verebilir ancak her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili en doğru bilgiyi size gebeliğinizi takip eden doktorunuz verebilir.[/box]